Conform ultimelor declaratii ale ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, taxele si impozitele majorate ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Mai trebuie spus ca, dupa ce aceasta ordonanta va fi adoptata, MFP va trebui sa elaboreze si norme de aplicare. Potrivit proiectului de act normativ, se vor impune cu cota de 16% veniturile din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii, pensii, activitati agricole, premii si alte surse.
In cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, se mai arata in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Trebuie spus ca in cazul unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, valoarea impozabila este de 669 de lei/metru patrat in cazul in care cladirea respectiva are cumulativ instalatie electrica, de apa, de canalizare si de incalzire. Mai trebuie spus ca in cazul cladirii utilizate ca locuinta a carei suprafata construita desfasurata depaseste 100 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Impozitele pe terenuri, mult mai mari

In cazul unui teren amplasat in intravilan pe care se poate construi, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare. Astfel, pentru un hectar de teren in centrul Capitalei impozitul va fi de 7.404 lei (74,04 milioane de lei vechi). La polul opus, impozitul pentru un hectar de teren in cea mai proasta zona va fi de 127 de lei (1,270 de milioane de lei vechi). In cazul unui teren arabil, impozitul va fi de la 11 la 20 de lei/hectar (110.000 si 200.000 de lei vechi) in functie de zona unde este amplasat. In cazul pasunilor si fanetelor, impozitul va fi cuprins intre 9 si 15 lei/hectar (90.000 si 150.000 de lei vechi) tot in functie de zona.
La masini, impozitele vor creste pentru toate tipurile de autovehicule. Astfel, pentru automobilele cu pana la 2.000 de cm cubi, impozitul se calculeaza pentru fiecare 200 de cm cubi cate 10 lei (100.000 de lei vechi). Pentru o masina care are 1.400 de cm cubi se va plati un impozit de 70 de lei (700.000 de lei vechi). Pentru autoturismele cuprinse intre 2.000 si 3.000 de cm cubi, fiecare 200 de cm cubi se vor inmulti cu 60 de lei (600.000 de lei vechi). In acest fel, pentru o masina care are 2.000 de cm cubi proprietarul va scoate din buzunar 600 de lei (6 milioane de lei vechi). La autoturismele cu peste 3.000 de cm cubi, fiecare 200 de cm cubi se inmultesc cu 150 de lei (1,5 milioane de lei vechi).

Patronatul alcoolului stabileste valoarea de referinta

De la 1 iulie 2006, vom plati accize mai mari pentru alcool etilic, oricare dintre produsele din tutun, benzina cu plumb, pacura, gaz natural utilizat ca si combustibil pentru motor si electricitate. In proiectul de modificare a Codului Fiscal se mai spune ca „pretul maxim de vanzare cu amanuntul pentru tigarete nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte 76% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta“. Si pentru alcool, distilate si bauturi spirtoase care provin din productia interna sau din import, se vor stabili valori minime de referinta. Potrivit MFP, „valorile minime de referinta vor fi stabilite de catre organizatia patronala a producatorilor de alcool, distilate si bauturi spirtoase, legal infiintata, existenta in Romania, care detine cel putin 70% din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale producatoare si importatoare de alcool, distilate si bauturi spirtoase. Cifra de afaceri care sta la baza stabilirii reprezentativitatii va fi preluata din raportarile contabile ale agentilor economici la data de 30 iunie a anului precedent.