Cecul ar putea fi eliminat din circuitul bancar ca instrument de plata, potrivit unui proiect aflat in dezbatere la Asociatia Romana a Bancilor (ARB), a declarat ieri presedintele asociatiei, Radu Gratian Ghetea, citat de Mediafax.
"Personal, cred ca e cazul ca Romania sa se gandeasca foarte serios la eliminarea cecului din randul instrumentelor de plata, asa cum a facut Polonia", a adaugat Ghetea. El precizeaza ca cecul este utilizat in majoritatea cazurilor de catre agentii economici pentru plati mici, de pana la doua-trei mii de euro. "Trebuie sa decidem daca cecul va ramane pe piata ca instrument de plata si sa modificam legea din 1934, care prevede ca cecul trebuie decontat la unitatea unde beneficiarul detine contul, sau sa renuntam la acest instrument si sa folosim platile electronice", a mai spus Ghetea.
Proiectul privind pastrarea sau eliminarea cecului in circuitul bancar face parte din programul Special Programm Initiative, derulat de ARB si Banca Italiei.

Peste 10 milioane de carduri in Romania

Piata cardurilor din Romania se apropie, probabil, de circa 10 milioane de unitati, a mai apreciat presedintele ARB. Acest lucru ar insemna ca unul din doi romani detine un card, dar realitatea este alta. Aceasta pentru ca exista persoane care detin mai mult de doua carduri, in special in Capitala.
Oricum, "ne apropiem de ceea ce se intampla in tarile civilizate din Europa, adica utilizarea mai mica a numerarului", a afirmat Ghetea. Cu toate acestea, Romania se afla mult in urma fata de restul statelor europene in privinta numarului de terminale POS si acceptarea cardurilor, potrivit unei statistici prezentate de Paul Campbell, vicepresedinte al Diviziei Dezvoltare Business si Acceptare Carduri pentru zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) in cadrul companiei First Data International. "Potentialul de dezvoltare a pietei cardurilor din Romania este fenomenal, iar bancile isi vor revizui obiectivele strategice in urmatoarea perioada, intrucat acceptarea cardurilor poate fi o activitate foarte profitabila, cu risc limitat", a spus Campbell.