3.150 de proprietari de masini au achitat in ultimele trei luni taxa de poluare, in timp ce unui numar de 1.170 de galateni i s-a restituit diferenta aferenta taxei de prima inmatriculare.

Ghiseele serviciului de asistenta contribuabili din cadrul Directiei Judetene a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati sunt luate zilnic cu asalt de la 1 iulie de catre proprietarii de autoturisme care doresc sa recupereze diferenta aferenta taxei de prima inmatriculare sau sa achite taxa de poluare, aceasta fiind noua denumire a taxei de prima inmatriculare, care a intrat in vigoare tot de la 1 iulie. Din situatia intocmita de catre conducerea DGFPJ Galati reiese ca in perioada 1 iulie - 1 septembrie, numarul persoanelor care au dat bani statului in contul taxei a fost de peste doua ori mai mare decat al celor carora statul le-a restuit banii. "In ceea ce priveste taxa de poluare, in perioada 1 iulie - 1 septembrie s-au efectuat 3.150 de plati in valoare totala de 5,75 milioane de lei. In ceea ce priveste restituirea diferentei aferenta taxei de prima inmatriculare, in aceeasi perioada au fost efectuate 1.170 de restituiri in valoare totala de 2,5 milioane de lei", ne-a declarat purtatorul de cuvant al DGFPJ Galati, George Marinescu.

Pasii care trebuie parcursi

Persoanele care doresc restituirea diferentei taxei de prima inmatriculare trebuie sa completeze o cerere tip care o gasesc la ghiseu precum si sa depuna o serie de acte, respectiv dovada ca au platit taxa (chitanta sau extras de cont in cazul persoanelor juridice), precum si actele de identitate ale masinii, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate). Dupa depunerea actelor, acestea vor fi analizate si in termen de 45 de zile se va calcula diferenta de bani iar proprietarul masinii va fi informat cati bani are de primit. In cazul in care acesta are datorii catre stat, se va face o compensare si daca va mai exista vreo diferenta aceasta se va restitui. In ceea ce priveste plata taxei de poluare, trebuie completata o cerere tip care exista la ghiseu si depuse o serie de acte, respectiv cartea de identificare a automobilului iar in cazul in care autoturismul este cumparat din strainatate trebuie depuse documente din care sa rezulte data primei inmatriculari sau dupa caz rezultatul expertizei de la RAR. In termen de 2 - 3 zile de la depunerea documentelor, contribuabilul se poate prezenta pentru a plati taxa de poluare care este calculata de angajatii Directiei de Finante.