Cele patru organizatii patronale bihorene, respectiv Federatia Patronilor Bihor, Consiliul Local al IMM, Camera de Comert si Industrie Bihor si Asociatia Oamenilor de Afaceri Italieni Unimpresa, au prezentat, ieri, un raport al activitatilor comune pe 2008 si modul in care mediul de afaceri va reactiona in fata iminentei crize economice care va lovi anul acesta si Bihorul. Toate cele patru organizatii promit ca vor ajuta intreprinzatorii locali in anul crizei.
Ioan Mintas, presedintele CLIPMM Oradea, a declarat ca zilele trecute au avut loc intalniri intre Cabinetul Boc si reprezentanti ai CNIPMMR, in care s-a hotarit necesitatea sprijinirii mediului de afaceri, in special IMM. "S-a convenit ca noul buget trebuie sa contina si o suma destinata IMM. Se impune acordarea de facilitati fiscale pentru ca intreprinderile sa nu apeleze la concedieri de personal si sa ramana pe linia de plutire. Daca ne gandim ca circa 50-60% dintre romanii care lucreaza in strainatate se vor intoarce acasa, realizam ca, daca IMM-urile nu sunt sprijinite, randurile somerilor se vor ingrosa considerabil, iar veniturile la buget vor scadea drastic. Am participat la Bruxelles si Madrid la mai multe intalniri intre reprezentanti ai UE si ai mediului de afaceri comunitar, in care s-au cautat solutii pentru sustinerea intreprinzatorilor. Cei mai afectati vor fi investitorii din constructii si industria auto. Se stie ca subansamblurile auto sunt realizate de IMM in toata Europa, iar daca recesiunea loveste in industria auto, toate aceste IMM vor da faliment. De asemenea, s-a luat decizia ca statul roman sa sprijine intreprinzatorii cu ajutorul Eximbank si prin Fondul National pentru Garantarea Creditelor. Astfel, Eximbank si Fondul vor garata circa 80% dintre investitiile IMM si din exporturi", a precizat Ioan Mintas.
Politicienii smecheri nu-si urmaresc decat propriile interese
Constantin Badea, directorul general al CCI Bihor, a facut apel la politicieni sa nu mai dea frau liber orgoliilor si sa nu mai urmareasca interese proprii sau de grup acum cand tara are nevoie de uniune nationala.
"Fara unitate, nu se va putea trece peste aceasta criza. Vedeti si dumneavoastra, bancile nu mai dau credite, iar, fara credite, IMM-urile nu se pot dezvolta, nu-si pot procura materii prime etc. Ne trebuie legi concrete si sprijin pentru mediul de afaceri, dar se vede treaba ca smecherii de politicieni nu au grija decat de propriul buzunar si nu sunt interesati de cei care i-au votat. Trebuie gasite modalitati noi de acordare a creditelor pentru ca, daca nu avem productie, nu avem nici bani pentru consum si nici pentru bugetul statului. Pacat ca nu se investeste in industrie, in infrastructura, fara de care nu putem avea turism. Nu se fac investitii masive in agricultura, or, toate acestea se vor vedea in nivelul nostru de trai si in rata somajului. Zilele acestea, presedintele CCI Bihor, Ioan Micula, care are si calitatea de vicepresedinte al CCI a Romaniei, a inaintat Guvernului un plan de masuri care cuprinde pasi de iesire din criza si modalitati de sprijin al IMM. Cu alte cuvinte, a inaintat un plan anti-criza", a declarat reprezentantul CCI Bihor.
Antonio Sargenti, presedintele Unimpresa Bihor, a declarat, la randul sau, ca, in toata aceasta tevatura cu criza mondiala, Romania are o sansa pe care alte state nu o au, si anume, posibilitatea de a se folosi in dezvoltarea economica de fonduri europene.
"Italia nu a fost in stare, atunci cand a avut prilejul, sa acceseze decat 30% dintre fondurile europene care ii fusesera puse la dispozitie de UE. In perioada 2008-2013, Romania are posibilitatea de a primi 8 miliarde de euro, de aceea trebuie intocmite proiecte eligibile. Cu acesti bani, investitorii romani vor putea supravietui si chiar s-ar putea dezvolta in aceasta perioada. Sa nu facem greseala Italiei sau chiar a Ungariei", a conchis Sargenti.