Rata pirateriei software in Romania a atins anul trecut 72%, in scadere cu 2% fata de 2004. Totusi, cresterea pietei de programe informatice a dus la o majorare a pagubelor, de la 62 de milioane de dolari la 111 milioane, potrivit Business Software Alliance (BSA), care citeaza un studiu al International Data Corporation (IDC).
"Romania se plaseaza deasupra mediei regiunii din care face parte - Europa Centrala si de Est, unde rata medie a pirateriei este de 69%, fapt care este de natura sa indice ca eforturile de combatere a pirateriei software trebuie continuate si suplimentate", a declarat Magda Popescu, reprezentant al BSA. In ceea ce priveste pirateria software la nivel global, studiul IDC arata ca pierderile cauzate au insumat anul trecut 34 de miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult fata de 2004, iar rata pirateriei a ramas neschimbata, la 35%.
¥arile cu cea mai ridicata rata a pirateriei au fost Vietnam si Zimbabwe (90%), Indonezia (87%), urmate de China si Pakistan (86%).
Cele mai scazute rate au fost inregistrate in Statele Unite (21%), Noua Zeelanda (23%), Austria (26%) si Finlanda (26%). (Senica Micu)