Cel mai mare blocaj in desfasurarea programului de reabilitare termica a cladirilor nu vine din partea proprietarilor, ci din partea primariilor, potrivit unor specialisti in domeniu prezenti ieri la conferinta intitulata "Finantarea Investitiilor in Energie". Programul de reabilitare termica a cladirilor construite intre 1950 si 1990 prevede ca 34% din finantare sa provina de la bugetul statului, 33% de la autoritatile locale si 33% de la asociatiile de proprietari. Daca initial se credea ca oamenii sunt saraci si nu pot plati acea treime din costul reabilitarii, specialistii in domeniu au aratat ieri ca in primul rand primariile blocheaza acest proces. Si asta fie prin lipsa de fonduri, fie prin neinformarea cetatenilor cu privire la programul de reabilitare.
Astfel, in Bucuresti, primarii de sector au raportat doar cate 2-3 blocuri pentru reabilitare, dupa cum a declarat un oficial al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Dintre acestia, mai gospodari au fost primarul sectorului 2 si o serie de primari din localitati mici, ca Topoloveni, unde s-au raportat toate cele noua blocuri din oras pentru reabilitare, dupa cum a apreciat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiei de Proprietari HABITAT.

Doar 23 de cladiri reabilitate in doi ani

Din 2005 si pana in prezent au fost reabilitate circa 23 de cladiri prin intermediul acestui program. Asta, desi in tara exista vreo 800.000 de cladiri ce trebuie reabilitate termic. Alte 1.700 de blocuri din peste 100 de orase sunt inregistrate la ora actuala pentru a fi reabilitate, a mai spus Mereuta.
Acesta a subliniat ca trebuie acordat un sprijin mai mare acestui program si ca, fara reabilitarea retelelor de termoficare, rezultatele vor fi doar unele incomplete. Oficialul din MDLPL a dat exemplu ca nivelul costurilor pentru reabilitarea unei retele de termoficare ar fi fost mult mai mic daca mai intai s-ar fi reabilitat termic blocurile alimentate de respectiva retea. Potrivit acestuia, Romania este tara cu cel mai redus grad de reabiliare termica a locuintelor din Uniunea Europeana.