Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va continua sa creasca accelerat in trimestrul al treilea din 2008, cu 8,85%, chiar daca mai multe state europene au anuntat intrarea in recesiune, insa anul viitor avansul va fi de doar 3,75%, potrivit mai multor economisti romani intervievati de Reuters. Cresterea anuala a activitatii economice din Romania va fi inferioara celei din trimestrul al doilea, de 9,3%, din cauza influentei problemele economiei mondiale. Analistii se asteapta ca avansul PIB pentru 2008, estimat la 8,45%, sa fie cel mai mare din Europa, insa reducerea creditarii si politica monetara restrictiva vor diminua cresterea economica la doar 3,75% in 2009.
Criza financiara mondiala a afectat foarte putin ratele de crestere economica din Europa de Est in trimestrul al treilea, insa impactul asupra regiunii, inclusiv asupra Romaniei, se face simtit rapid in trimestrul al patrulea, intrucat problemele de lichiditate au intarit restrictiile de creditare si au contribuit la reducerea cererii. "Cresterea din acest an va fi ridicata, exista inca o anumita inertie provenita din contractele aflate in derulare", a declarat Ionut Dumitru, seful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank.
Principalul suport pentru economie, in trimestrul al treilea, va continua sa fie asigurat de sectorul industrial si constructii, considera analistii, consumul inca ridicat si recolta agricola mai buna decat cea din anul precedent.
Totusi, in ultimele luni ale anului toti acesti indicatori au fost afectati de cererea mai scazuta, determinata de conditiile mai dure de finantare, dupa ce lichiditatea redusa a urcat dobanzile interbancare la cele mai ridicate valori din ultimii ani, au precizat analistii.
In timp ce trimestrul al patrulea va fi afectat doar partial de impactul problemelor economiei mondiale, 2009 nu pare foarte optimist pentru Romania, analistii estimand un avans al PIB-ului de 3,75%, cel mai redus din ultimii noua ani. "Cresterea de anul urmator va fi afectata de intinderea recesiunii la nivel mondial, finantarea externa mai dificila, politicile monetare restrictive de la inceputul anului 2008 si un efect semnificativ de baza", a spus Otilia Ciotau de la Piraeus Bank.
BNR a urcat rata dobanzii de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale, din octombrie 2007, pana la 10,25%, pentru a combate presiunile inflationiste, cauzate de cretterea consumului. BNR ar putea fi fortata sa urmeze exemplul altor banci centrale europene si sa reduca dobanda cheie in trimestrul al patrulea, considera unii analisti. Totodata, scaderea presiunii asupra leului, ca urmare a politicii de reducere a riscului, ar putea intarzia o asemenea masura.
Un analist al agentiei de rating Moody's a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca se asteapta ca Romania sa intre in recesiune in 2009, prognoza criticata de guvern si banca centrala.
Cele mai recente estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza indica pentru acest an o crettere economica de 9,1%, iar pentru 2009 de 6%. Prognozele bancii centrale plaseaza avansul PIB la 8-9% in acest an si 4-5% in 2009.