Produsul Intern Brut aferent primului trimestru al acestui an a ajuns cu 6,9%, ajungand la peste 61 de miliarde RON, adica la aproape 17,5 miliarde de euro, spre deosebire de cel din 2005, cand ritmul de crestere a fost de 5,9%. Dar, pentru ca in aprilie numarul zilelor lucratoare a fost mai mic, s-au inregistrat o serie de scaderi ale productiei industriale, dar si a vanzarilor de alimente si bauturi. Alte sectoare, precum cel al constructiilor si al comertului cu autovehicule, au avut insa cresteri.
Cresterea economica inregistrata in Romania pe primul trimestru al acestui an a atins nivelul de 6,9%, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS). Cu toate acestea, din cauza concediilor si a sarbatorilor, productia industriala aferenta lui aprilie a incetinit ritmul cu 0,5%. Printre principalele caracteristici ale lui aprilie, se numara si faptul ca in aceasta luna a fost cel mai mic numar de ore pe om lucrate din acest an. Dar ritmul de crestere al productiei industriale a fost superior celui inregistrat in aceeasi luna a anului trecut cu 0,5%. Fata de martie insa, productia industriala din aprilie a scazut cu 7,3% in toate cele trei sectoare industriale: industria extractiva, industria prelucratoare si in industria energiei termice si electrice. In ceea ce priveste volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor care se ocupa de comertul cu amanuntul, acesta a crescut cu 1,6% comparativ cu martie. Dar numarul mai mic de zile lucratoare din aprilie a afectat si vanzarile produselor alimentare, bauturilor si tutunului, care au scazut cu 8,3%.
Cresteri mari s-au inregistrat in schimb la vanzarile de autovehicule, unde datorita preturilor promotionale de Paste cifrele de afaceri ale dealerilor au crescut cu 22,5%. Un alt sector in care s-au inregistrat cresteri este cel al constructiilor. Fata de martie, indicele lucrarilor de constructii pentru aprilie a avut o crestere de 9,8%. Ponderea cea mai mare din totalul constructiilor au avut-o cele ingineresti (poduri, autostrazi), urmate de cladirile rezidentiale. Cladirile nerezidentiale, de birouri, au avut cele mai mici cresteri.

Culturile agricole si numarul de turisti, in scadere

Spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat scaderi la toate culturile, mai ales la sfecla-de-zahar si la soia. Suprafetele insamantate pana la 24 mai 2006 au fost cu 271.000 de hectare mai putine decat la aceeasi data din 2005. Expertii INS estimeaza ca aceste scaderi vor influenta nivelul productiei totale care se va obtine in acest an.
Nici in turism situatia nu este prea roz. Printre destinatiile turistice preferate de romani, cele straine ocupa primele locuri. Astfel ca vizitele in scopuri turistice in strainatate au crescut cu 26,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Numarul celor care au ales sa plece peste granite depaseste sase milioane de persoane. Aproape de doua ori mai putini turisti au preferat siturile nationale. Cu toate acestea, fata de aprilie anul trecut, si sosirile in structurile cu functiuni de cazare turistica au crescut cu 7,1%.