Hala viitoarei piete din cartierul craiovean 1 Mai va semana cu o aripa de avion
Infiintata cu zece luni in urma, SC Piete si Targuri Craiova SRL a reusit sa termine anul 2011 pe profit. Ba chiar cu un profit bunicel in cont, de trei - patru ori mai mare decat cei 100.000 de lei planificati la infiintare. Faptul ca pot obtine profituri, pe care sa le investeasca ulterior, i-a determinat pe reprezentantii acestei firme a municipalitatii sa-si faca planurile pentru noul an.
"Dorim sa propunem Consiliului Local Craiova, in sedinta din ianuarie, aprobarea a trei studii de fezabilitate ale unor investitii pe care le-am dori incepute chiar in cursul acestui an. Este vorba despre modernizarea Pietei din 1 Mai, situata vizavi de Spitalul de Urgenta Craiova, de modernizarea zonei olarilor din Piata Centrala si de modernizarea toaletei publice din Piata Centrala", a precizat Bogdan Apostol, directorul executiv al SC Piete si Targuri Craiova SRL.
Piata pe doua niveluri in 1 Mai

Cea mai mare dintre aceste investitii, evaluata la circa 2.000.000 de lei si avand un termen de realizare de 18 luni, va fi noua piata de la Spitalul de Urgenta Craiova. Datorita acoperisului curbat, care din lateral aduce cu profilul unei aripi de avion, cei care au vazut schitele viitoarei hale i-au dat deja porecla de "Piata OZN".
Cladirea va avea parter si etaj, suprafetele vitrate mari, din geam termopan colorat, asigurandu-i iluminatul natural. Ca sa nu creasca temperatura prea mult la interior pe timpul verii, au fost prevazute luminatoare doar pe latura de nord a halei, nu si pe cea dinspre sud. La exterior, cladirea va fi placata cu aluminiu si va avea un acoperis din tabla zincata, de culoare gri-albastrui.
Pe latura dinspre spital vor fi amenajate zece boxe pentru vanzatorii de flori, cu acces direct dinspre strada, insa retrase cu cativa metri fata de nivelul trotuarului, pentru a nu impiedica in dreptul pietei circulatia pietonala.
In centrul halei se vor afla cele 35 de mese de cate 2 mp, destinate desfacerii legumelor si fructelor atat de catre reprezentantii firmelor de profil, cat si de producatorii agricoli.
Tot la parter se vor mai gasi trei spatii pentru desfacerea oualor, o zona pentru desfacerea branzeturilor si altor produse lactate, dar si o zona pentru bunuri de larg consum, care va fi izolata de sectorul de legume-fruncte. Vor exista spatii mari pentru diferite magazine.
Etajul se va intinde pe o treime din suprafata halei si va gazdui doua spatii de alimentatie publica (fast-food-uri), care vor avea la dispozitie si o sala de mese comuna, unde se va putea ajunge atat din hala de legume, cat si direct din exterior.
Constructia va avea doua intrari pentru clienti, pe latura de sud, prevazute cu porti armonica. In plus, vor exista si doua cai de acces cu cartele electronice - una mare, pentru masinile de marfa, si inca o poarta pietonala, pentru personal. Nu vor lipsi nici rampele care sa asigure accesul persoanelor cu dizabilitati. Sistemul de climatizare va fi inedit, prevazut cu o perdea de aer care va delimita spatiile de alimentatie publica de restul pietei. In plus, spatiile pentru comercializarea florilor vor avea sisteme individuale de aer conditionat, care sa asigure aer rece pe timpul verii si aer cald iarna.
"Vrem sa asiguram toate utilitatile 'la cheie' pentru beneficiari, sa nu mai fie ei nevoiti sa-si traga curent sau apa in boxele pe care le-au inchiriat", a precizat Gabriel Serban, directorul general al SC Piete si Targuri Craiova SRL.

Targul de haine ramane in Romanesti

Pe langa cele trei investitii, firma care administreaza pietele Craiovei spera sa poata amenaja, tot in 2012, si noul targ al orasului, care va fi amplasat langa Tancodrom, vizavi de Cimitirul Nord. De mentionat ca acolo va fi amenajat targul de autoturisme, cel de cherestea si de produse agricole, intentia fiind sa se mute in noua locatie intreaga piata de gros de fructe si legume, aflata in prezent in Piata Chiriac.
Nu se vor muta, insa, in noul targ comerciantii de haine si incaltaminte veche. Acestia vor ramane in actuala locatie a targului din Romanesti, care isi va pastra exclusiv destinatia de piata de vechituri.