Comertul cu bijuterii "la negru" depaseste 70% din piata totala a bijuteriilor din Romania. Producatorii si comerciantii autorizati risca sa dea faliment.

Piata neagra a bijuteriilor a atins in momentul de fata cote alarmante, este de parere presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), Heinz Karl. "Comertul subteran cu bijuterii de toate tipurile depaseste cu mult 70% din piata totala a bijuteriilor din tara noastra". Intrucat bijuteriile "negre" au invadat piata, producatorii de podoabe abilitati au inceput sa dea faliment. Astfel, in timp ce firmele autorizate, care presteaza servicii in acest domeniu trebuie sa plateasca taxe la stat de aproximativ 50% din profit, de pe urma comerciantilor ilegali statul nu se alege cu nici un ban. Aceasta ramura economica are 2.500 de firme, dintre care 1.000 sunt producatori, si aproximativ 25.000 de angajati.

Bijuterii "la negru" pentru demnitari

In ultimul timp au ajuns pe piata din Romania tot felul de bijuterii de proasta calitate, importate, de regula, din Turcia, Thailanda si China. Unii dintre comerciantii de astfel de podoabe se gasesc la colt de strada, in piete sau sunt vanzatori ambulanti. "Acesti vanzatori ajung sa-si vanda marfa cu succes pana si la Ministerul Finantelor. Mai mult de atat, am intalnit un demnitar care se lauda ca are un "pont" in Turcia, de unde i se aduc bijuterii. Cui sa mai cerem sprijin cand pana si demnitarii contribuie la dezvoltarea pietei subterane?", sustine Heinz Karl. Comerciantii neautorizati de bijuterii reusesc sa-si vanda marfa profitand de naivitatea oamenilor si practicand preturi mici.

Romania produce anual circa 6 tone de bijuterii

Productia pe o luna de bijuterii din Romania este de circa 500 de kilograme, insemnand ca anual producem aproximativ 6 tone de podoabe, dintre care jumatate sunt din aur, iar restul din argint. Jumatate din productia bijuteriilor din argint este destinata exportului, fiind vorba de export clasic, nu de lohn. Destinatia acestor valori este reprezentata de Comunitatea Europeana si SUA. Importurile cuprind toate gamele de bijuterii din aur si argint, mai putin platina. Cantitativ vorbind, volumul cel mai mare de bijuterii din aur provine din Turcia, in timp ce majoritatea celor de argint le procuram din Thailanda si Italia. Desi, potrivit unor firme de consultanta, Romania a dovedit in ultimii ani o tendinta crescatoare a pietei bijuteriilor, profitul realizat astazi in domeniul productiei si al comertului cu bijuterii este foarte mic.

Accizele impovareaza producatorii si comerciantii de bijuterii

O alta problema ce apasa greu pe umerii PBR este reprezentata de accize. Prin reglementarile existente la ora actuala in Romania se stipuleaza faptul ca acciza in cazul importului sau producerii de bijuterii de aur este de 20%, cu exceptia verighetelor, care sunt scutite de acciza. Aceasta acciza se aplica la pretul de productie pentru bijuteriile produse in tara sau la valoarea in vama (deoarece bijuteriile din aur nu sunt supuse taxelor vamale) in cazul celor importate. "Este foarte important sa precizam ca in Uniunea Europeana nu se percep accize la bijuteriile din aur, astfel ca, in contextul dorintei de integrare si de armonizare a Romaniei la standardele europene, consideram necesara alinierea Romaniei la tendinta europeana si, deci, eliminarea accizelor la bijuteriile din aur", este de parere Gabriela Tesileanu, director executiv in cadrul Patronatului Bijuteriilor din Romania. Eliminarea accizelor ar aduce beneficii nu numai producatorilor si importatorilor, ci si bugetului, intrucat prin eliminarea accizelor o mare parte din piata subterana a bijuteriilor de aur ar trece in zona legala, generand incasari suplimentare la buget.