Piata imobiliara din Romania inregistreaza, dupa multi ani de crestere necontrolata, o usoara stagnare. O declara specialistii in domeniu si, mai mult decat atat, este generalizata la nivelul intregii tari. Daca pana nu de mult piata imobiliara a cauzat o intreaga nebunie la nivel national construindu-se intr-o veselie ansambluri rezidentiale, blocuri si case, in sfarsit a venit momentul in care se poate vorbi cu adevarat de un blocaj al acestei piete. "E vorba inainte de toate de scaderea puterii de cumparare a romanilor. Creditele pentru achizitiile imobiliare nu se mai acorda asa de usor, conditiile sunt din ce in ce mai restrictive. Pe de alta parte, multi dintre investitorii care jucau pe piata s-au orientat spre alte zone mai atractive, precum Spania, Turcia sau vecinii nostri din Moldova sau Bulgaria, unde preturile au scazut simtitor", a declarat, pentru "Replica", Ion Ududec, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), filiala Constanta.

Blocajul prin care trece piata imobiliara a inceput sa fie inregistrat inca de la inceputul iernii. Daca pana in aceasta perioada s-au incercat diferite masuri si nu s-a considerat ca acest blocaj este chiar atat de grav, iata ca tot mai multe voci, inclusiv la nivel local, admit ca agentiile imobiliare practica un "management de subzistenta", inca de la inceputul anului, dupa cum ne-a declarat si Leonard Budescanu, administratorul "Actual Imobiliare". Pe de alta parte, dupa cum toti putem constata, desi sunt multe proprietati (case, terenuri, apartamente) de vanzare, acestea continua sa fie evaluate la preturi exorbitante, nivel al preturilor de care majoritatea oamenilor cu greu se poate apropia. In aceasta situatie s-a ajuns si pentru ca "nimeni nu doreste sa scada din pretul de vanzare, ba din contra, oamenii tin la pret. Exista doar cazuri extreme si rare atunci cand vanzatorul se afla in situatii foarte dificile, sunt creditori multi si tranzactia trebuie sa se efectueze rapid", a mai spus Leonard Budescanu.

Biroul UNIM este "inghetat" de mai multe luni

Desi sezonul estival este considerat "mort", numarul tranzactiilor inregistrate fiind foarte mic, unii dintre cei care lucreaza in sectorul imobiliar sunt increzatori si considera ca de la inceputul toamnei lucrurile se vor redresa in sensul ca preturile vor continua sa creasca. Pe de alta parte, sunt si cei care admit ca piata a "murit" de mult si ca mai asistam doar la cateva incercari inocente de resuscitare a acesteia. Un argument convingator in acest sens este si faptul ca la nivel local biroul UNIM este "inghetat" de mai multe luni. Unii dintre proprietari au inteles ca piata e in scadere si au ales ca deocamdata sa inchirieze apartamentele in loc sa le vanda, iar altii au ales, in mod voit, inca de pe acum sa mai lase din pret. Mai ramane doar sa asteptam cuminti si linistiti normalizarea preturilor, startul fiind dat deja de Bucuresti.