Daca in aprilie tot mai multi craioveni se interesau de locuintele disponibile si de preturile practicate, de cateva saptamani au inceput sa se incheie si tranzactii.

In piata imobiliara din Craiova incep sa circule vesti bune. Dupa ce luni de-a randul numarul tranzactiilor imobiliare a fost aproape zero, de cateva saptamani craiovenii au inceput sa-si cumpere locuinte. "Au inceput sa se incheie tranzactii. Numarul lor nu este insa la acelasi nivel ca anul trecut, dar s-a dezghetat piata", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic Imobiliare. Desi criza este pusa si pe seama unei lipse de lichiditati in piata, clientii nu au platit doar prin credit, ci si cu bani cash. "Preturile de tranzactionare variaza intre 27.000-40.000 de euro pentru o garsoniera, 43.000-44.000 de euro pentru un apartament cu doua camere, respectiv 60.000-65.000 de euro pentru unul cu trei camere", a spus Radut. Acesta a explicat ca persoanele care cumpara in aceasta perioada nu se mai grabesc in alegerea unei locuinte in detrimentul alteia, ci studiaza cu grija ofertele, fiind din ce in ce mai atente la optiunea facuta. Au in vedere distanta pana la serviciu/scoala/gradinita si implicit cheltuielile ulterioare cu transportul.

Noutati despre programul "Prima Casa"

Chiar daca lucrurile incep sa se miste, nu se poate vorbi inca de o tendinta clara a cresterii volumului de imobile tranzactionate in Craiova. "Sunt semnale de dezmortire a pietei. S-a inregistrat o crestere clara a cererii, dar oamenii inca asteapta", a precizat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare. Daca pana acum asteptarea craiovenilor era legata de o potentiala scadere a preturilor si o modificare a produselor de creditare si a conditiilor bancare, acum asteptarile s-au transferat catre programul "Prima Casa". "Cerere exista, dar tranzactiile nu se finalizeaza. Deocamdata, toata lumea asteapta noutatile despre programul "Prima Casa", pentru ca exista o serie de elemente care nu sunt cunoscute", a explicat Cristian Clenciu, directorul agentiei CDC Imobiliare.

"Singurele tranzactii sunt ofertele de urgenta"

Preturile cu care se tranzactioneaza locuintele din Craiova sunt asemanatoare cu cele din alte orase din Romania. "Singurele tranzactii care mai au loc in Capitala, in aceasta perioada, sunt cele cu imobile cuprinse in asa-numitele oferte de urgenta. Preturile sunt, in mod firesc, sub media de listare din piata", noteaza www.casesigradini.ro. Daca la inceputul anului trecut cea mai ieftina garsoniera costa 70.000 de euro, in prezent, pretul acesteia este cu 60% mai mic. Odata cu micsorarea preturilor, a crescut si numarul celor care platesc cu bani lichizi. Potrivit agentilor imobiliari, in Bucuresti, plata se face cash in 90% din cazuri.