Vinzarea unui imobil sau dupa caz a unui teren in Galati nu se mai face, mai nou, dupa regulile general cunoscute ale pietei. Expertiza tehnica stabileste de regula care este valoarea maxima la care se poate vinde un imobil, insa aceasta a devenit desueta. Asta in conditiile in care proprietarii de imobile si-au dat seama ca pot obtine pretul dorit pe bunuri, indiferent cit de aberante ar fi pretentiile lor. Si asta pentru ca nu va trece mult timp pina cind se va gasi cineva la fel de nebun care sa plateasca pretul cerut de vinzator. De pilda, pentru un apartament in Tiglina se ofera 25.000 de euro, dar proprietarul refuza sa coboare pretul mai jos de 100.000 de euro. Majoritatea agentilor imobiliari carora respectivul le cere parerea ii spun acelasi lucru: coboara pretul sau imobilul va ajunge sa fie vindut de mostenitori. Dupa cum aminteam, realitatea ii contrazice, motivul fiind destul de simplu: nu s-a impamintenit inca un set de reguli general valabile atit pentru vinzatori, cit si pentru cumparatori prin care ambele parti sa pastreze in limite rezonabile cererea si oferta.

Un joc fara reguli

In conditiile amintite se pune intrebarea: la ce ne mai putem raporta cind vine vorba de piata imobiliara? Ei bine, la nimic pina una-alta. Norocul nostru este ca excentricii cu bani sint deocamdata destul de putini, ceea ce mentine piata imobiliara din Galati relativ stabila. Ca de obicei regulile se aplica doar celor fara bani. Vrind-nevrind “beneficiarii” salariului minim pe economie trebuie sa se supuna regulilor impuse de agentii imobiliari sau banci pentru a putea spera la obtinerea unui apartament. Ofertele pornesc de la 18.000 de lei in zone precum Micro 40 sau Micro 13B si pot depasi 100.000 de lei, dar nimeni nu se gindeste atit de departe. In final tot ce conteaza este sa ajungi sa semnezi contractul, numai ca si aici sint probleme. In dorinta de a plati dari cit mai mici catre stat, cele doua parti se pun de acord asupra unui pret mult sub pretul pietei care apare oficial in contract. Diferenta de bani trece de la cumparator la vinzator pe sub mina, in cadrul unei actiuni general cunoscute si agreate de toata lumea. Asa sa tot faci afaceri!

Oferta pe piata imobiliara din urbea noastra nu se mai regleaza dupa criterii precum confortul sau zona in care este amplasat imobilul, ci dupa marimea buzunarului celui care este dispus sa cumpere. Nimeni nu se mai indura sa-si dea apartamentul pe cit zice un agent imobiliar sau altul, atit timp cit piata ii poate furniza oricind un cumparator, oricit de fantezista ar fi cererea.