Piata romaneasca de leasing a ajuns, dupa primele noua luni ale anului, la o valoare a bunurilor finantate de 4,296 miliarde euro, in crestere cu 29,74% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivel inferior avansului de 42% consemnat in primele trei trimestre din 2007. In perioada ianuarie-septembrie 2007, piata de leasing a consemnat o valoare a bunurilor finantate de 3,31 miliarde euro, cu 42% peste rezultatul din intervalul similar al anului precedent.
Piata de leasing si-a redus semnificativ ritmul de crestere in al treilea trimestru al acestui an, la 46%, in conditiile in care in al doilea trimestru a inregistrat o dublare a valorii bunurilor finantate fata de primele trei luni ale anului, la 2,94 miliarde euro, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. "In general, trimestrul al treilea este mai temperat decat al doilea si al patrulea, are o dinamica mai scazuta pentru ca acopera si perioada de vacanta. Pe de alta parte, taxa de poluare introdusa la 1 iulie a avut un impact negativ asupra leasingului auto, vanzarile fiind afectate semnificativ", a declarat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.
Taxa de poluare a inlocuit, de la 1 iulie, taxa de prima inmatriculare, care a fost aplicata incepand de anul trecut pana la sfarsitul primului semestru al accestui an.
Ahciarliu a aratat ca evolutia slaba a sectorului auto a influentat rezultatele pietei de leasing in ansamblu, avand in vedere ca finantarile achizitiilor de autovehicule detin circa 70% din totalul industriei.
Leasingul auto a ajuns, dupa primele noua luni ale anului, la o valoare de 3,1 miliarde de euro, reprezentand 73% din totalul pietei de profil. Totodata, finantarile pentru achizitia de echipamente au cumulat 857,88 milioane de euro, cu o pondere de 20%, iar leasingul imobiliar a atras finantari de 317,15 milioane de euro, avand o cota de 7%.
Ritmul de crestere a finantarilor pentru sectorul auto s-a diminuat in al treilea trimestru, la 48%, de la un avans de 104% consemnat in al doilea trimestru, cand valoarea bunurilor finantate a fost de 2,1 miliarde euro.
Scaderi importante ale avansului trimestrial au fost inregistrate si pe segmentele de echipamente si imobiliare, la 33%, respectiv 65%, de la dublari ale volumelor in al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale anului.