Titlurile emitentilor listati la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat saptamana trecuta deprecieri semnificative, ca rezultat al crizei financiare de pe pietele de capital straine. Analistii apreciaza ca bursa romaneasca isi va reveni cu greu pe termen mediu.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suferit caderi importante in saptamana 26 februarie - 2 martie, intr-un context international de panica atat pe pietele emergente considerate supraevaluate, cat si pe bursele din tarile vestice si cele din Statele Unite, unde au existat temeri de recesiune, infirmate deocamdata de indicatori de consum care arata ca lucrurile sunt in continuare bune. Caderile au inceput cu piata chineza, insa nu este obligatoriu ca acesta sa fie adevaratul motiv al nervozitatii investitorilor care par ca sunt dispusi sa se retraga pe bond-uri. In saptamana analizata, avem o valoare in crestere cu 50% a tranzactiilor, acestea totalizand 373,4 milioane de lei. Pe piata autohtona, mai afectate au fost SIF-urile, BET-FI pierzand 9,29%, existand si un motiv suplimentar legat de acordarea unor dividende sub asteptari si de majorari de capital social prin acordarea de actiuni gratuite. Dupa ce in debutul saptamanii se inregistrasera noi maxime istorice pe BET, BET-C si ROTX, si acestia au suferit corectii de 4,81%, 3,82%, respectiv 4,6%. "Miscarea din aceasta saptamana confirma temerile investitorilor legate de intrarea intr-o zona descendenta pe termen mediu si, chiar daca asa cum este normal vom mai asista pe termen scurt la reveniri pe plus, va fi foarte greu de aici incolo ca indicii sa inregistreze aprecieri de durata. Saptamana urmatoare va fi agitata, avand in vedere ca se asteapta convocarea AGA pentru alte doua SIF-uri, iar analistii apreciaza ca interesul bursei se va canaliza catre acesti emitenti si eventual pe cei din domeniul bancar, unde se continua trendul pozitiv", a precizat Leonard Sonei, reprezentantul Intercapital Invest Craiova.
Scaderi generalizate
Cei mai castigati au fost saptamana trecuta actionarii Rompetrol Well Services, cotatia acestui emitent urcand cu 18,23%, urmati de cei ai Aerostar Bacau, cu o crestere de 14,29%, si de cei ai Kandia-Excelent, cu o crestere de 13,91%. Cel mai mult au scazut actiunile Rulmentul Brasov, care au pierdut 18,03%, urmate de cele ale SIF Banat-Crisana, cu o depreciere de 12,54%, si de cele de la SIF Moldova - cu o scadere de 10,32%. Pe parcursul saptamanii trecute, titlurile SIF Oltenia au pierdut 10%, atingand valoarea de 3,08 lei, pe BVB tranzactionandu-se peste 17 milioane de actiuni. Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea continua deprecierea pana la valoarea de 0,42 lei, in scadere cu 2,33%. Scaderi ale cotatiilor inregistreaza si titlurile societatilor Electroputere Craiova, Altur Slatina si Santierul Naval Orsova, care au pierdut 7,14%, 2,38%, respectiv 7,88%. Pe Bursa Electronica Rasdaq, actiunile societatii Avioane Craiova isi continua trendul ascendent, crescand cu 11% pana la cotatia de cinci lei, iar titlurile societatii Mercur SA Craiova se tranzactioneaza la valoarea de 40 de lei, in crestere cu 33% fata de inceputul anului.
Material realizat in colaborare cu Intercapital Invest Craiova