Federatia Patronilor Bihor organizeaza, vineri, in sala "Traian Mosoiu" din Primaria Oradea, cea de a II-a editie a Conferintei economice "Cum si cu ce construim la nivel european in Romania". Coorganizator este Zona Metropolitana Oradea (ZMO). Invitati vor fi Horia Irimia, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor; Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile; Mihai Groza, primarul municipiului Oradea; Mircea Ghitea, prefectul judetului Bihor, Marcel Tarta, director executiv ZMO, si Ioan Botez, director ICECON Cluj-Napoca.
Florian Pantea, vicepresedintele FP Bihor, ne-a declarat ca una dintre problemele care vor fi discutate in cadrul conferintei va fi emigrarea fortei de munca in tarile din Vest, unde salariile sunt mai atractive. Noile cerintei ale UE prevad schimbari majore pe piata constructiilor din Oradea, fiind necesare retehnologizari, oferirea de servicii de calitate. Concurenta cu firmele de profil din UE este acerba, iar pentru a putea face fata este nevoie de asocieri intre firme de constructii autohtone, pentru ca numai astfel vor avea cifra de afaceri necesara pentru a lupta in licitatii cu firmele de afara. Un alt aspect cu care se confrunta piata este munca la negru, care in niciun chip nu poate fi eradicata. Nici nu poate fi vorba de eradicare, daca luam in calcul modul in care se organizeaza licitatiile pentru lucrari sau pachete de lucrari. "Vin firme care fac oferte mult sub pretul minim licitat evaluat de specialisti, iar cei care vor sa lucreze cinstit se vad in imposibilitatea de a face fata. Cum lucreaza si cum isi angajeaza lucratori, asta numai ei stiu, sigur este ca nu ai cum sa lucrezi pe lege in aceste conditii", a precizat reprezentantul FP Bihor.
Dan Octavian, directorul executiv al FPB, a precizat ca, facand parte dintr-o piata globalizata, trebuie gasite solutii pentru a stopa procesul emigrarii mainii de lucru calificate. "In Bihor au aparut companii straine, ai caror reprezentanti vin la licitatii cu laptopul si le castiga fluierand. Dupa care, subcontracteaza afacerea unor societati romanesti, luand tot ele grosul banilor. Nu asa trebuie sa se intample, ci firmele autohtone trebuie sustinute, sa preia ele astfel de contracte de anvergura sau chiar pachete de lucrari. Fara fonduri structurale, companiile romanesti nu pot face fata concurentei strainilor. De aceea, fiecare trebuie sa-si intocmeasca planuri viabile si eligibile pentru 2008, pentru ca banii europeni sa-i ajute nu numai sa supravietuiasca pe piata, ci si sa dezvolte. Nu trebuie sa acceptam ca dezvoltarea acestui sector sa ne-o faca strainii", a conchis directorul executiv.
Firmele din domeniu se trezesc, de obicei, prea tarziu, piata oradeana si bihoreana a ajuns deja la mana strainilor. Programul de infrastructura al orasului nu este executat de un SA sau SRL, ci de un Kft. Domeniul retailului este dominat de firme din afara judetului, unele chiar din afara tarii. Pana la ora actuala, nu s-a concretizat nicio asociere de firme pe plan local, desi la prima editie a conferintei, desfasurata anul trecut, se tot vorbea de clastere (asociatii) si eficienta lor. Nu trebuie uitata nici lipsa de interes a consilierilor locali pentru protejarea pietei autohtone, pentru un plan strategic coerent de dezvoltare in acest domeniu, reticenta fata de semnalele care vin din acest sector. Intrebat, in calitatea sa de consilier local, despre aceasta reticenta, Florian Pantea s-a multumit sa spuna ca nu stie care este cauza ei.
Reprezentantul ZMO, Ciprian Barna, a promis ca institutia pe care o reprezinta va pune la dispozitia oamenilor de afaceri informatiile cu privire la tot ceea ce se decide sa se realizeze in zona metropolitana, astfel incat investitorii sa stie unde si ce sa construiasca.