Incercand sa-si gaseasca spatii de cazare pentru care sa plateasca mai putin, studentii care muncesc in perioada verii adopta varianta unui apartament inchiriat in oras sau o camera in caminele din campusurile universitare.

Chiar daca sunt din alte orase, iar anul universitar s-a incheiat, sute de studenti vor ramane in Galati si in perioada vacantei de vara. Asta pentru ca cei mai multi dintre ei au deja un job si nu vor sa renunte la banii castigati.

Asa se face ca, in aceasta perioada, agentiile imobiliare sunt luate cu asalt de tinerii aflati in cautarea unei locuinte. De cele mai multe ori studentii cauta un apartament cu doua camere, mobilat sau semimobilat, pe care oficial il inchiriaza doar cate doi. Insa, de obicei, intr-o astfel de locuinta vor sta cate patru sau chiar sase persoane, tocmai pentru a da cat mai putini bani la chirie.

Spre exemplu, pentru un apartament cu doua camere, utilat, situat intr-o zona precum Micro 19, Micro 39, se percepe o chirie cuprinsa intre 500 si 750 de lei, ceea ce inseamna o chirie lunara intre 83 si 125 de lei pentru fiecare dintre cei sase locatari. Daca in apartament vor sta doar patru persoane, suma platita lunar proprietarului de fiecare locatar va fi cuprinsa intre 125 si 188 de lei. La acesti bani se mai adauga plata facturilor la lumina si intretinere, care in perioada verii nu depaseste 50 de lei.

"In aceasta perioada a anului majoritatea apartamentelor sunt inchiriate de studenti care muncesc sau chiar de elevi din licee care sunt in cautarea unei slujbe", a declarat un agent imobiliar.

Studentii care nu doresc mai mult confort, si s-au obisnuit cu baia si grupul sanitar la comun, aleg sa se cazeze in caminele studentesti. Aici vor plati cate 150 de lei de fiecare, si vor sta cate patru in camera.

"Am decis ca in perioada verii sa avem un camin deschis pentru studentii care au deja un loc de munca. Vom avea un tarif de 600 de lei pe camera, iar oficial nu vom putea caza decat cate 4 persoane in camera", ne-a spus Cezar Bichescu, presedintele Complexului Studentesc.

Cu toate acestea intr-o camera ajung sa stea mai mult de patru persoane, astfel incat sumele platite lunar de tineri pot ajunge chiar la 75 de lei.