Petrom va intra pe piata productiei de energie electrica printr-un proiect estimat la 500 de milioane de euro, care vizeaza constructia unei centrale pe gaze, a anuntat ieri compania.
Centrala va avea o capacitate de 860 MW si va fi amplasata pe un teren situat pe platforma rafinariei Petrobrazi Ploiesti.
Centrala va fi alimentata cu gaze naturale printr-o conducta apartinand companiei Transgaz.
Circa 20% din capacitatea unitatii va fi utilizata pentru acoperirea consumului Petrom, atat in rafinarii, cat si pentru operatiunile de explorare si productie, iar diferenta va fi distribuita in sistemul national de electricitate.
"Piata energetica este marcata de schimbari structurale majore, in special in tarile in care capacitatile de generare sunt invechite, urmand a fi inlocuite de altele mai putin poluante, cu emisii de carbon mult reduse. Abordarea pietei energiei electrice intr-un astfel de context este pentru Petrom, unul dintre principalii producatori de gaze din Romania, o oportunitate deosebita. Proiectul se inscrie pe traseul de crestere strategica a Petrom si a grupului OMV, fiind una dintre sursele de diversificare si crestere durabila", a declarat intr-un comunicat directorul general executiv adjunct al Petrom, Werner Schinhan. Constructia centralei va fi initiata in 2008 si, potrivit estimarilor Petrom, va incepe sa furnizeze energic in sistemul national la intreaga capacitate pana la sfarsitul lui 2010. (M.H.)