Companiile Petrom si Lukoil au majorat, incepand de sambata, 1 iulie, preturile la carburanti in statiile proprii. Scumpirile se vor situa la o medie de doi bani (200 de lei vechi) pe litru si sunt o urmare a cresterii nivelului accizelor. In cazul companiei Petrom, pretul va creste cu doi bani, atat la benzina, cat si la motorina.
Astfel, benzina ECO Premium va avea un pret maxim de 3,47 lei/litru. Benzina Premium 95 fara plumb va costa 3,45 lei/litru, iar pentru un litru de benzina Top Premium 99+ va trebui sa platim 3,77 lei. In cazul motorinei, un litru Top Euro Diesel 4 va costa 3,41 lei, in timp ce Euro Diesel 4 va fi 3,36 lei.
"Compania Lukoil va creste si ea preturile la benzina cu doi bani pe litru, iar la motorina cu un ban pe litru", a declarat Teodor Chirilescu, director in cadrul Lukoil. Motivul majorarii preturilor este cresterea accizelor, in urma evolutiei cursului de schimb leu-euro. "De la 30 martie pana la 30 iunie, acciza a crescut cu 600 de lei", a adaugat Chirilescu. Reactualizarea accizei se realizeaza trimestrial, in functie de evolutia leu-euro. (S.N.)