Petrom si ExxonMobil Explorare si Productie Romania Ltd, o sucursala a grupului american ExxonMobil, au semnat o intelegere referitoare la explorarea in comun a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adanca din perimetrul Neptun, de pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre. Perimetrul Neptun cuprinde o arie de aproximativ 9.900 de kilometri patrati, in zone cu adancime a apei marii cuprinse intre 50 metri si 1.700 metri, iar lucrarile de explorare in comun vor fi directionate spre zona cu ape adanci a suprafetei vizate, urmand ca in cursul anului 2009 sa fie efectuata o achizitie seismica 3D de mari dimensiuni.
Petrom va conduce operatiunile fazei initiale de explorare care va include achizitia seismica si studiile geologice efectuate in zona de mare adanca, in timp ce ExxonMobil va finanta cea mai mare parte a lucrarilor si va furniza expertiza in procesul de evaluare a datelor seismice nou achizitionate.
"Colaborarea cu ExxonMobil constituie un pas important pentru Petrom in ceea ce priveste explorarea potentialului de hidrocarburi al Marii Negre. Potentialul zonelor de apa adanca nu a fost inca explorat in zona romaneasca a Marii Negre si foarte putin explorat in alte zone ale Marii Negre", a declarat in comunicat Johann Pleinninger, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie.
Explorarea platformei continentale romanesti a Marii Negre in zonele cu adancimi mai mici ale apei marii a fost demarata inca din anul 1969, prin efectuare primelor achizitii seismice.
Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc in 1980, iar productia a inceput in 1986. In prezent, Petrom opereaza doua perimetre offshore (Istria XVIII si Neptun XIX), insumand o arie de 13.880 kilometri patrati.
Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, patru zacaminte comerciale (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus), un al cincilea zacamant (Delta) aflandu-se in stadiul de dezvoltare. Productia actuala atinge aproape 31.000 baril echivalent petrol/zi, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia Petrom din Romania.
ExxonMobil reprezinta o companie cu reprezentare globala, avand un portofoliu de rezerve care insumeaza 72 miliarde de barili echivalent petrol si detine mai mult de 100 de noi proiecte majore de dezvoltare in acelasi timp cu activitati globale de marketing in domeniul gazelor si energiei aflate in derulare.
Petrom este singurul producator de petrol din Romania, iar alaturi de compania de stat Romgaz Medias asigura circa doua treimi din necesarul anual de gaze naturale, de circa 18 miliarde metri cubi.