Intr-un raspuns trimis GdS, oficialii Petrom OMV recunosc ca in cazul Doljchim despagubirile pe care le solicita se apropie de zece milioane de euro
Gazeta de Sud a solicitat reprezentantilor Petrom OMV sa explice de ce solicita despagubiri de mediu uriase statului roman. Intrebarile GdS au venit ca urmare a informatiilor dezvaluite de directoarea Garzii de Mediu Dolj, Ileana Serban, care ne declarase, in exclusivitate, ca Petrom OMV a cerut statului sa-i plateasca sapte milioane de euro despagubiri de mediu numai in cazul combinatului Doljchim. "Doljchim a cerut plata unei despagubiri de sapte milioane de euro guvernului pentru decontaminarile facute la doua batale aluminoase. Asa a fost contractul de privatizare, care prevede aceste despagubiri, intr-una dintre anexe. Este vorba despre poluari istorice. Recent am aflat si noi de acest lucru", spunea Ileana Serban in urma cu o saptamana. Sefa Garzii de Mediu a mai spus ca este posibil ca OMV Petrom sa ceara despagubiri si pentru inchiderea mai multor sonde de pe teritoriul judetului Dolj. Oarecum surprinsi de cererea austriecilor, reprezentantii guvernului au decis infiintarea unei comisii platite din fondul de rezerva al guvernului, de unde s-a deblocat o anumita suma de bani. Ileana Serban, membra si ea in comisie, a mai spus ca disputa cu OMV Petrom va fi de lunga durata. "Cu acesti bani din fondul de rezerva s-au angajat consilieri juridici, firme de avocatura si se vor plati studii, expertize care sa stabileasca daca suma solicitata este adevarata. Probabil se va ajunge in instanta", mai spunea ea.

Sonda care urca pretul pana la cer

Suma pe care Petrom OMV o solicita statului in cazul Doljchim pentru poluarea istorica este insa mult mai mare. La cele sapte milioane de euro se adauga si TVA, ceea ce duce despagubirea aproape de suma de zece milioane de euro. Iata ce au raspuns oficialii OMV GdS: "Notificarea pretentiei nr. 971/20.11.2009 pentru obiectivul Inchiderea celor doua batale de slamuri fosfo-amoniacale de pe platforma Combinatului Doljchim Craiova, in valoare de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA), echivalentul a 7.198.120,94 €. Prin aceasta Notificare, OMV Petrom solicita rambursarea sumei de 30.252.175,84 lei (exclusiv TVA) care reprezinta pierderi de mediu suferite de Societate in legatura cu Actiunile de remediere intreprinse pentru inlaturarea contaminarii prezente in zona celor doua batale de slamuri fosfo-amoniacale din cadrul Combinatului Doljchim Craiova, situat in judetul Dolj, Isalnita", au raspuns austriecii. Si asta nu e tot. Despagubirile aferente obiectivelor de pe teritoriul judetului Dolj ar putea fi mult mai mari, deoarece decontaminarile pe care le invoca OMV Petrom includ si sondele de extractie. Este vorba despre notificari preliminare prin care OMV Petrom a informat Ministerul Economiei si al Mediului cu privire la "posibile pierderi de mediu pe care societatea urmeaza sa le sufere ca urmare a intreprinderii actiunilor de remediere a contaminarii istorice pentru alte obiective, precum si cu privire la Costuri de abandonare acceptate pentru sonde", dupa cum se mai arata in raspunsul adresat GdS.

Le-au stabilit nota de plata

Intr-o conferinta de presa organizata ieri, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, a precizat ca suma pe care guvernul trebuie sa o ramburseze companiei petroliere este de 600 de milioane de euro, platibila pana in anul 2034. Potrivit acesteia, o parte din suma trebuie rambursata pana in 2019, iar cealalta pana in 2034. "Sumele pe care guvernul trebuie sa le rambursese Petrom dupa lucrarile de decontaminare sunt reflectate in rezultatele financiare pe baza unor tratamente contabile, tinand seama de perioada de efectuare a lucrarilor si de termenul final. Avem doua categorii de cheltuieli. Unele sunt pentru poluari si altele pentru sondele abandonate. Aceste sume sunt estimate, iar evaluarea pe care o avem confirmata de auditorul financiar si pe care o includem in rezultate este de 600 de milioane de euro, datorate sa fie rambursate pana in 2019 si 2034. Noi am avut deja cheltuieli, realizam lucrarile si, cand proiectele sunt finalizate, incepe procesul de rambursare", a afirmat Mariana Gheorghe.