Pentru a stopa scaderea productiei, Petrom va investi in acest an 200 de milioane de euro pentru modernizarea tehnologiilor utilizate in activitatea de explorare a perimetrelor petroliere, precum si in managementul sondelor, se arata intr-un comunicat al companiei. Oficialii Petrom declara ca doresc sa stabilizeze productia la peste 200.000 de barili echivalent petrol zilnic. Ei estimeaza ca in 2005 productia se va situa la nivelul anului trecut, respectiv 220.000 de barili echivalent petrol pe zi.
Investitiile conturate pe partea de explorare si de productie urmaresc inclusiv introducerea studiilor seismice tridimensionale. Pe de alta parte, trebuie spus ca in programul de explorare din acest an este prevazuta explorarea unor noi zacaminte. De altfel, conducerea Petrom anunta ca in 2005 va acorda o atentie sporita si activitatilor de explorare si productie desfasurate in Kazahstan.
Petrom este cel mai mare producator de titei si gaze naturale din Europa Centrala si de Est avand rezerve estimate la circa 1 miliard de barili echivalent petrol. Anul trecut, societatea a extras aproximativ 5,5 milioane de tone de titei si 6,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Compania detine drepturi de concesiune pentru aproximativ 300 de perimetre, majoritatea terestre, precum si pentru unele situate pe platoul continental al Marii Negre.