Compania Petrom a anuntat ieri noi ieftiniri la carburanti, pretul unui litru de benzina sau motorina reducandu-se cu 8 bani (800 de lei vechi), in timp ce pentru motorina Top Nordic se plateste cu 9 bani mai putin. Astfel, un litru de benzina ECO Premium si Premium 95 fara Plumb vor scadea la 3,09 lei, respectiv 3,07 lei pe litru. Benzina Top Premium 99+, comercializata in statiile Petrom, va costa 3,39 lei pe litru.
In urma reducerii de pret, pentru litrul de motorina Euro 4 se va plati 3,02 lei. Aceste ieftiniri se datoreaza scaderii pretului petrolului in cotatiile internationale. Ieri, pretul petrolului a scazut sub 53 de dolari pe baril, la minimul ultimelor 19 luni. Aceasta pe fondul majo-rarii semnificative a stocurilor de combustibili din SUA, potrivit Mediafax. Informatiile privind reducerea productiei Arabiei Saudite au avut astfel doar un impact limitat asupra pietei.
Evolutia descendenta a pretului barilului fost sustinuta ieri de reluare a exporturilor de petrol rusesc catre Europa, prin intermediul conductei "Drujba", care tranziteaza Belarusul, conform NewsIn. Reamintim ca livrarile au fost intrerupte, in ultimele zile, in urma unei dispute comerciale intre cele doua state vecine. Desi este multumit ca scad preturile la petrol, seful Agentiei Internationale a Energiei (AIE), Claude Mandil, citat de Reuters, declara ca acestea ar trebui sa scada mai mult. (M.H.)