Dupa ce a mai ieftinit o data carburantii cu vreo 3 bani pe litru, Compania Petrom da din nou inapoi in fata declaratiilor belicoase ale guvernantilor.
Astfel, intr-un comunicat, Petrom anunta ca va fi foarte transparenta in comunicarea strategiei moderate de preturi, determinata de evolutiile pietelor internationale, si se va consulta in aceasta privinta cu Ministerul Economiei si Comertului.
„Politica de preturi a Petrom se bazeaza pe evolutiile pietelor internationale precum si pe conditiile locale de piata. In conditiile in care exista o situatie tensionata a preturilor pe plan international, este necesara o abordare moderata a preturilor carburantilor pentru a satisface clientii din Romania“, se spune in comunicat.
Comunicatul companiei vine la o zi dupa ce ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca Petrom se va consulta cu ministerul in cazul in care va dori sa modifice preturile de distributie a carburantilor, iar influentele majorarilor de preturi la nivel mondial vor fi resimtite pe piata romaneasca dupa o perioada de cel putin doua saptamani.
Seres a afirmat un lucru deja cunoscut de cei informati in domeniu, si anume ca „fluctuatiile mari de preturi la nivel international nu vor mai fi resimtite imediat in Romania, ci dupa o perioada mai mare de doua saptamani“.
De altfel, potrivit specialistilor, si aceasta marja temporala este destul de scurta. Mai precis orice fluctuatie la bursele internationale ale preturilor la titei se fac resimtite real la Bucuresti dupa circa 30-45 de zile.
In opinia lui Seres, situatia de acum cateva saptamani (cand Petrom a majorat preturile in sens ascendent in urma cresterilor de preturi pe piata internationala) nu va mai avea loc.
Ceea ce este interesant este ca nimeni, adica nici autoritatile, nici Petrom, nu mai aduca vorba despre faptul ca Romania are destule resurse de petrol care sa acopere 50% din necesar si doar cealalta jumatate se importa. In termeni economici asta ar insemna ca doar jumatate din pretul carburantilor ar trebui sa fie influentat de piata internationala, si nu intregul pret.