OMV a devenit actionarul majoritar al SNP Petrom ieri, prin finalizarea preluarii pachetului de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei. De altfel, de astazi, 80 de manageri ai Grupului austriac OMV vor activa in diverse locatii ale Petrom. Tot de astazi, va fi numit noul board director al companiei din Romania. Recent, austriecii de la OMV au achitat catre Ministerul Economiei si Comertului 669 de milioane de euro pentru achizitia directa a unui pachet de 33,34% din actiunile Petrom si au participat cu alte 830 de milioane de euro la majorarea de capital social.
Reprezentantii OMV spun ca cele 830 de milioane de euro aferente majorarii de capital vor fi alocate mai multor programe de investitii care se vor derula la Petrom. Astfel, numai anul viitor vor fi investite fonduri de pana la 400 de milioane de euro, pentru ca Petrom sa devina un centru regional de exploatare si rafinare, marketing si retail in regiune.
Pe de alta parte, prioritatile pentru sectoarele Extractie si Productie vor fi utilizarea noilor tehnologii de explorare si cresterea productivitatii. Pentru partea de rafinare, retail si marketing, investitiile vor fi alocate pentru adaptarea la standardele impuse de Uniunea Europeana, precum si pentru modernizarea instalatiilor din rafinarii.
Reprezentantii OMV reamintesc autoritatilor romane angajamentele luate la semnarea contractului de privatizare referitoare la poluarea istorica, precum si la garantarea stabilitatii fiscale pentru sectorul extractie si productie in urmatorii zece ani. Dupa finalizarea transferului a 51% din actiuni catre OMV, participatia Ministerului Economiei si Comertului a fost diminuata de la aproximativ 93% la 40,74%.