Pretul petrolului a scazut luni sub 62 dolari pe baril, la minimul ultimelor 17 luni, extinzand caderea de 4 dolari din sedinta precedenta, pe fondul neincrederii manifestate de investitori cu privire la capacitatea guvernelor din intreaga lume de a solutiona o criza care poate conduce la o recesiune globala severa. Prabutirea cererii pentru titei la nivel mondial a eclipsat total decizia luata vineri de Organizatia Ţarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), de a reduce productia cu 1,5 milioane de barili pe zi de la 1 noiembrie.
Bursa japoneza a cazut luni la minimul ultimilor 26 de ani, ridicand noi semne de intrebare cu privire la capacitatea marilor tari industrializate de a controla evolutia si efectele crizei.
Barilul de petrol se tranzactioneaza in prezent cu mai mult de jumatate sub cotatia record de peste 147 de dolari atinsa la mijlocul lunii iulie.
Pietele de capital din intreaga lume au inregistrat caderi puternice, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai mari companii europene listate avand o scadere de 5% dupa prima parte a sedintei.
Pretul petrolului a scazut luni, pana la ora 12:03 GMT, cu 2,35 dolari, la 61,8 dolari pe baril, stabilind un nou minim al ultimelor 17 luni. La Londra, cotatia titeiului Brent s-a redus cu 2,2 dolari, la 59,85 dolari pe baril.
Piata asteapta acum implementarea deciziei OPEC de vineri, iar reprezentantii unor tari membre ale cartelului au avertizat ca vor continua sa reduca productia, in viitorul apropiat, daca preturile nu se stabilizeaza.