Barilul de petrol s-a ieftinit la mai mult de jumatate din pret, dar Distrigaz Sud cere scumpirea gazelor naturale, chiar daca pretul gazului pe plan international se stabileste în functie de cel al petrolului si al derivatelor. GdS a aflat de ce nu se ieftineste acum gazul.Pretul petrolului pe pietele internationale a scazut zilele trecute la 62 de dolari pe baril - minimul ultimelor 13 luni, dupa ce la începutul lunii octombrie urcase la maximul de 147 de dolari. Cum la fiecare scumpire a petrolului producatorii de carburanti majoreaza preturile produselor la pompa, de doua saptamâni, de când a început sa scada pretul barilului de petrol, am asistat la ieftiniri repetate ale benzinei si motorinei. Numai ca mai exista un produs al carui pret se calculeaza în functie de cotatiile petrolului, gazele naturale, însa, în loc sa scada pretul în aceasta perioada, se cere majorarea lui. Furnizorul de gaze naturale din sudul tarii, Distrigaz Sud SA, a solicitat recent o noua crestere a tarifelor la gazele naturale livrate populatiei, invocând faptul ca gazele de import s-au scumpit. De ce s-au majorat costurile gazelor aduse de la rusi, în contextul în care petrolul s-a ieftinit destul de mult, ramâne o enigma pentru consumatorul de rând, care vrea sa stie cum trece peste iarna ce se apropie, la costuri cât mai mici.  
Distrigaz ne abureste pâna în 2009  Distrigaz Sud motiveaza ca, daca petrolul se mentine la preturile scazute de acum, clientul de rând ar putea simti ieftinirile abia la jumatatea anului 2009. "Pretul gazului importat se calculeaza ca o valoare medie pe ultimele noua luni a cotatiilor petroliere pentru diferite produse derivate. În conditiile în care pretul barilului de petrol îsi mentine valoarea actuala, vom avea un impact al acestei scaderi în primul semestru 2009", a anuntat, pentru GdS, George Carpov, atasat de presa la Distrigaz Sud.  
Deocamdata, ne pasc scumpirile?  Pâna sa vada consumatorul casnic ieftiniri, trebuie sa vada ce se va întâmpla cu gazul de la 1 ianuarie 2009. Distrigaz cere scumpirea gazelor de la începutul anului viitor, pe motiv ca în România este recunoscut un pret sub cel de achizitie de la import pe care îl plateste compania. Aspect ce înseamna pierderi pentru furnizorul de gaze. Pe trimestrul IV din acest an, gazul de import este vândut catre Distrigaz la 548 de dolari/mia de metri cubi, pe când Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) recunoaste 495 de dolari la 1.000 de metri cubi. Pierderile se recupereaza de la client, spune furnizorul de gaze, desi doar 40% din gazul livrat în tara provine din import, iar 60% - din productia interna. Cel din urma nu a suferit anul acesta majorari de tarife. "Conform metodologiei, aceste pierderi trebuie recunoscute în viitoarele tarife. Pentru consumator, cu cât se amâna mai mult aplicarea metodologiei de tarifare, ale carei efecte sunt graduale, cu atât situatia va fi mai dificila din cauza impactului social si economic", a adaugat reprezentantul Distrigaz Sud. Compania face presiuni la nivel national ca de la 1 ianuarie sa creasca preturile la acest produs.