Pretul petrolului s-ar putea prabusi in scurt timp la 20-30 de dolari pe baril, daca se accentueaza dezechilibrul dintre cerere si oferta, a declarat presedintele Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Chakib Khelil. "Orice este posibil", a afirmat acesta, adaugand insa ca, pe termen lung, situatia se va schimba si pretul va creste din nou.
OPEC ar putea astepta pana in decembrie pentru a adopta masuri care sa aduca pretul barilului de petrol la aproximativ 70-90 de dolari, intrucat efectele ultimei reduceri a productiei nu sunt clare, a spus Khelil. Urmatoarea intalnire a OPEC va avea loc la sfartitul lunii noiembrie.
Khelil adauga ca este prea devreme pentru a spune daca reducerea productiei anuntata in octombrie va fi suficienta pentru a resuscita pretul barilului. "Nu stim daca va fi suficient deoarece majoritatea producatorilor nu au aplicat inca, in totalitate, reducerile. Vom sti intr-o luna sau poate doua", a continuat liderul tarilor exportatoare de petrol.
Barilul de petrol se tranzactiona, vineri, la aproximativ 57 de dolari, in scadere puternica fata de cotatia record din iulie, de 147 dolari.