Integrarea in marea familie europeana aduce pentru multe unitati de procesare a carnii si laptelui vesti proaste. Aceasta pentru ca nu vor mai functiona dupa 1 ianuarie 2007, in conditiile in care nu au investit in modernizare si tehnologie pentru a atinge standardele UE. Potrivit datelor de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), 28% din unitatile agroalimentare au fost inchise, inainte de a apuca Sarbatorile.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a intocmit o lista cu unitatile care respecta sau nu normele europene din domeniu. Din aceasta lista reiese ca de la inceputul anului si pana la 14 decembrie 2006, din totalul de 1.137 de unitati agroalimentare, peste un sfert, adica 323, au fost inchise. Pana la finele anului, se va pune lacat la portile a inca 19 de astfel de unitati.
Pe categorii, din cele 571 de unitati de procesare a carnii de vita si de porc existente la inceputul anului, 150, adica 26%, au fost inchise. Alte 10 unitati de carne de vita si de porc isi vor incheia activitatea la 31 decembrie, conform prevederilor Ordonantei ANSVSA nr. 259 din 2006. In ceea ce priveste unitatile de procesare a laptelui situatia este si mai grava. Astfel, din totalul de 470 de unitati existente la 1 ianuarie 2006, peste o treime, adica 156 de unitati de procesare a laptelui, au fost inchise pana la 14 decembrie 2006, urmand ca pana la Revelion alte opt unitati sa-si inchida portile definitiv.
Situatia cea mai "roza" se regaseste in sectorul procesatorilor de carne de pasare, unde doar sase unitati, adica 11%, dintr-un total de 53 existente la inceputul anului au fost inchise. Mai mult, inspectorii Autoritatii nu trebuie sa mai inchida nicio unitate din domeniu pana la aderare.
Unitatile specializate in produse din peste s-au redus de la 43, cate erau la 1 ianuarie, la 32 la 14 decembrie. Pana la Anul Nou, se va mai inchide inca o unitate.

Doar 13% dintre unitati corespund normelor

Desi nu vor fi inchise, 327 de unitati agroalimentare mai au de parcurs cateva etape pana sa le ajunga din urma pe cele 154 care corespund normelor europene.
Unitatile specializate in carnea de porc si de vita care respecta cerintele UE sunt 53, reprezentand abia 10% din totalul de unitati active la inceputul anului. Majoritatea, adica 64%, se zbat sa faca investitii pentru a nu fi inchise ca restul de 26%. In cazul procesatorilor de lapte, ponderea celor care sunt in conformitate cu normele europene este putin mai mare, ajungand pana la 12%. Acestia sunt depasiti insa ca numar de cei care s-au angajat sa faca investitii pana in 2009 sau care abia s-au inscris pe lista sau au fost propusi pentru a face investitii. Unitatile specializate in produse de pasare stau cel mai bine, peste jumatate dintre acestia fiind la punct cu investitiile si retehnologizarea.
In cazul unitatilor agro-alimentare specializate in produse de peste, doar 16% satisfac cerintele UE.
Daca vor realiza la timp investitiile necesare, cele peste 327 de unitati agro-alimentare in "tranzitie" vor ingrosa randurile procesatorilor care vor putea exporta produse romanesti in UE.