Peste opt zile va incepe vanatoarea de “pirati“ software
Realitatea Romaneasca
Marti, 30 Noiembrie 2004
292
Mai sunt 8 zile de gratie pentru detinatorii de software fara licente. Dupa acest termen, prin mijloace specifice, care pleaca de la amenda si se pot finaliza chiar cu inchisoare, va incepe “vanatoarea“ celor aflati in ilegalitate.
Incepand cu 8 decembrie, producatorii, comerciantii si utilizatorii de jocuri si software pirat nu vor mai avea sorti de izbanda pe piata de gen din Romania. Campania initiata de Vivendi Universal, companie multinationala detinatoarea majoritatii licentelor software, are scopul de a diminua si elimina cazurile de incalcare a drepturilor sale intelectuale. Si asta pentru ca nivelul pirateriei in domeniul jocurilor de calculator ramane la cote alarmante in Romania. Potrivit datelor furnizate de International Intellectual Property Alliance, in 2002, piata romaneasca a produselor soft de divertisment piratate reprezenta 97%. Anul 2003 a cunoscut o usoara diminuare din acest punct de vedere, daca tinem cont de faptul ca anul trecut volumul produselor soft piratate a scazut la 80%, volum ce se preconizeaza si pentru anul in curs.
Din totalul softurilor piratate din Romania, 20% sunt produse la nivel industrial, in timp ce restul de 80% reprezinta softuri piratate la nivel de PC. In ciuda faptului ca volumul piratarilor este mult mai mare la nivel de PC, principala tinta a autoritatilor care se ocupa de acest segment IT o reprezinta tot cei care produc si comercializeaza astfel de produse la scara mult mai mare.
Ingrijorator este faptul ca si cei cu venituri substantiale nu-si achizitioneaza produse software cu licenta. Astfel, doar un procent de 5% dintre patronii de Internet-café din tara noastra detin licenta pentru programele si jocurile care, in esenta, fac obiectul afacerii lor. Un joc de calculator cu licenta in Romania nu depaseste suma de doua milioane de lei, in functie de vechimea acestuia. Deci, cel putin in privinta patronilor, nu putem spune ca este greu sa intre in legalitate, dat fiind cifra de afaceri obtinuta din astfel de activitate.
Amenzi usturatoare si chiar inchisoare pentru “piratii“ de software
Incepand cu iulie 2004, noile reglementari in domeniul software ameninta “piratii“ cu amenzi usturatoare. Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda de la 100 de milioane de lei la 400 de milioane de lei.
Dovada utilizarii legale a produselor software se face prin contractul de licentiere, in cazul CD-urilor media se prezinta manualul sau cardul original de inregistrare si factura fiscala sau alt document de provenienta. Pentru a ne proteja de produsele software piratate trebuie sa fim atenti ca produsul respectiv sa contina holograma, informatii privind regimul drepturilor de autor, codul pentru identitatea sursei si card de garantie. Prejudiciul adus de catre “piratii“ romani de produse software neautorizate companiilor americane de soft se ridica la 56 de milioane de dolari anual. In momentul de fata, Romania se poate “lauda“ cu un loc fruntas printre tarile care pirateaza produse software.
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
292
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
292
TVR
Luni, 3 Februarie 2025
292
Antena3
Luni, 3 Februarie 2025
292