Etichetarea painii s-ar putea realiza peste o luna, dupa cum sustin reprezentantii ROMPAN (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse fainoase). Ei au facut recent experimente pe produs si s-a dovedit ca timbrul, aflat de cateva saptamani in faza de testare, nu este toxic pentru paine.

La solicitarea ROMPAN, Imprimeria Nationala a reusit sa obtina un produs de securizare care sa poata fi aplicat pe paine. Este vorba despre "un timbru dintr-o hartie care rezista la 250 de grade Celsius", ne-a explicat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN. Totusi, hartia nu este simpla, ci marcata cu "o cerneala speciala care nu ataca in nici un fel produsul", a adaugat Popescu.
Timbrul va fi prezentat astazi in cadrul Consiliului pe produs de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Presedintele ROMPAN este sigur ca ministrul Gheorghe Flutur va fi de acord cu aceasta eticheta. "Ministrul Agriculturii va agrea timbrul pentru ca vrea sa reduca evaziunea fiscala din domeniu", a precizat Popescu. De aceea, el spera ca "in aceasta saptamana se va lua o decizie, iar
intr-o luna e posibil sa avem paine cu timbru".
Pe de alta parte, reprezentantii ANAMOB (Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie) au declarat recent ca etichetarea painii cu ajutorul unui timbru contravine normelor care tin de protectia consumatorului. In schimb, autoritatile sunt de parere ca prin etichetarea painii, produsul poate fi controlat mai bine si, astfel, evaziunea fiscala din domeniu ar scadea considerabil. De altfel, potrivit reprezentantilor patronatelor din industria de morarit si panificatie, aproximativ 50% din painea pe care o mancam este fabricata si/sau comercializata ilegal.

Painea, mai scumpa?

Etichetarea painii costa. De aceea, e posibil ca dupa aparitia etichetei si pretul painii sa creasca putin. Reprezentantul ROMPAN considera ca nu va fi o scumpire "vizibila" pentru ca timbrul nu este prea scump. Mai trebuie spus ca de-abia dupa
1 ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, painea, dar si produsele de panificatie se vor scumpi considerabil. ßi asta pentru ca in Uniunea Europeana nu se comercializeaza paine sub un euro bucata.

Gata cu vanzarea painii la parterul blocului!

In ceea ce priveste alinierea la standardele impuse de UE, in toamna acestui an nu vor mai exista decat unitati de paine care se pot conforma normelor europene, sunt de parere reprezentantii ANAMOB. Ei spun ca au informat deja aproximativ 2.800 de agenti economici, dintre cei 5.000 cu licenta care exista pe piata, despre normele pe care trebuie sa le adopte pentru a putea supravietui. De asemenea, ANAMOB mai crede ca unitatile de paine de la parterul blocului (10% dintre cele 2.800) vor disparea primele pentru ca acestora le este imposibil sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene.