Peste 80% dintre romani se simt afectati de criza econimica, potrivit unui sondaj IRES realizat, in n perioada 25 februarie - 10 martie 2011, la solicitarea Asociatiei Romane pentru Evaluare si Strategie. Sondajul scoate in evidenta si principalele riscuri la care se simt expusi cetatenii Romaniei. Pe primele locuri se situeaza somajul, bolile si saracia.
La intrebarea "Va simtiti afectat de actuala criza economica?", 84% dintre romani au raspuns afirmativ. Procentul este in crestere fata de anii trecuti.
In 2009, 74% dintre concetatenii nostri se declarau afectati de criza, iar anul trecut, 81% dintre romani.
Pentru 23% dintre repondenti, somajul este principalul risc la care se simt expusi in anul urmator. 14% se tem de boli si imbatranire, iar 12% de saracie si imposibilitatea de a-si putea achita datoriile. Alti romani isi fac griji din cauza scaderii pensiilor si a salariilor, dar si pentru cheltuielile prea mari, cresterea preturilor sau prabusirea sistemului sanitar.
Intrebati care este principalul risc la care este expusa Romania pe termen scurt, 8% dintre romani au raspuns saracia. De criza economica se tem 7% dintre repondenti, iar 5% isi fac griji pentru incapacitatea de plata in care ar putea intra tara noastra. Lipsa alimentelor ingrijoreaza 3% dintre repondenti, iar 2% dintre ei se tem de izbucnirea unor greve generale sau chiar a revoltelor sociale.
Sondajul a fost realizat in perioada 25 februarie - 10 martie 2011, pe un esantion de 1.177 de persoane, cu varsta peste 18 ani. Marja de eroare este de plus/minus 3%.