In timp ce la Bruxelles reprezentantii Uniunii Europene isi pun problema eliminarii cotelor de lapte, producatorii romani si-au facut in mare masura temele, solicitand cotele de lapte. Astfel, fermierii nostri au solicitat peste 80% din cota de lapte acordata Romaniei, de aproximativ trei milioane de litri, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Recent, Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, citat de NewsIn, a declarat ca legislativul european ar putea discuta renuntarea la sistemul prin care se impun cote producatorilor de lapte. ßi asta deoarece Comisia declarase, la inceputul lunii, ca noua tari membre ale Uniunii, in fruntea carora se afla Italia, vor trebui sa plateasca o amenda, care ajunge in total la peste 377 de milioane de euro, pentru depasirea cotelor impuse pentru productia de lapte.
Fischer Boel a precizat ca trebuie luata in calcul oportunitatea unei discutii intre statele membre, pentru a vedea daca se ajunge la o majoritate care sa decida renuntarea la sistemul cotelor. Comisarul nu a aratat insa care ar fi sistemul alternativ folosit, in cazul renuntarii la cote. In perioada 2005-2006, Comisia Europeana a dat o amenda Italiei de peste 188 de milioane de euro pentru supraproductia de lapte.

Peste 600.000 de cereri inregistrate

In ceea ce priveste situatia Romaniei la implementarea cotelor de lapte, producatorii solicitasera pana ieri, cand a fost termenul-limita, in proportie de peste 80% din totalul acordat tarii, potrivit datelor MAPDR. Asadar, in timp ce fermierii romani isi fac temele pentru a putea face fata aderarii la UE, liderii acesteia iau in calcul renuntarea la sistemul cotelor. Din totalul de trei milioane de tone de lapte, cota acordata Romaniei, producatorii au solicitat o cantitate de aproximativ 2,47 milioane de tone, adica 82%. Datele furnizate de MAPDR arata ca au fost inregistrate din partea procesatorilor aproape 180.000 de cereri de livrare, iar pentru vanzare directa peste 435.000 de cereri, respectiv un total de 615.000 de cereri inregistrate. Totalul de cereri distribuite catre fermieri a atins cifra de un milion, pentru vanzare directa solicitandu-se o cantitate de 1.670.000 de tone de lapte.
Potrivit reprezentantilor Departamentului Cotelor de Lapte (DALC), cantitatea de lapte de 800.000 de tone, solicitata de producatori pentru livrarea la fabrica, este mai mica, comparativ cu consumul anual necesar in industria de procesare a laptelui, respectiv 1,1 milioane de tone.
In ceea ce priveste situatia pe regiuni, de exemplu la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Olt s-au inregistrat peste 22.000 de cereri, producatorii propunandu-si sa produca anual 33 de milioane de litri de lapte, adica 33.000 de tone. In aceasta regiune, 85% dintre crescatori au completat cererea pentru cota de lapte. Unii dintre producatori au refuzat semnarea cererii de teama sa nu fie pusi sa plateasca impozit pentru laptele produs.
In cazul judetului Iasi, 32.000 de producatori au depus declaratii pentru obtinerea cotei de lapte, in timp ce in Buzau producatorii au solicitat o cota de 35 de milioane de litri de lapte. Un alt exemplu este Clujul, care se situeaza pe primele locuri in tara in privinta solicitarilor cotelor de lapte, acesta asigurand, impreuna cu Brasovul 46% din totalul de lapte pe tara.