Numarul turistilor care au vizitat Romania in primele cinci luni ale anului se ridica la doua milioane, potrivit Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).
Un numar apropiat, peste 1,5 milioane de turisti straini, raporta pentru aceeasi perioada si Institutul de Statistica (INS).
Din datele INS mai reiese ca cei mai multi vizitatori au fost din Uniunea Europeana, respectiv 795.566 de turisti. Dintre acestia, 491.165 au fost maghiari, urmati de nemti (70.236) si de italieni (49.096).
Romania a prezentat interes si pentru Austria, de unde au venit 26.518 de turisti, Franta (27.693) si Olanda (12.344). De asemenea, potrivit INS, aproximativ o treime din totalul strainilor care au vizitat tara noastra in prima parte a anului au venit din Republica Moldova (357.486).
Romania a fost gazda si pentru turisti americani (23.849), precum si pentru turisti din Africa (30.012).
Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism, ne-a declarat ieri ca nu se asteapta ca numarul turistilor straini sa creasca in urmatoarea perioada si, astfel, sa-l depasesca pe cel de anul trecut. „Capacitatea contractata anul trecut pentru acest an in hoteluri nu ne permite sa ne asteptam la un numar mai mare de turisti straini“, a precizat Lucia Morariu. Ea s-a aratat insa optimista pentru anul viitor, cand e posibil ca numarul turistilor straini sa creasca cu circa 20%. In ceea ce priveste turistii straini care prefera vacanta la tara, Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural, a declarat recent ca, din totalul turistilor straini, cei mai multi vin din Franta, Israel, Germania si cauta mai ales manastirile din Neamt si Bucovina.
Nici Delta Dunarii nu este uitata. Aceasta insa este preferata francezilor.