Ministerul Agriculturii a deblocat la sfarsitul saptamanii trecute peste 442 de miliarde de lei pentru decontarile cupoanelor agricole depuse la inceputul lui iunie si pentru subventiile la lapte si la utilaje agricole aferente lui aprilie, cea mai mare suma, 223 de miliarde de lei, fiind alocata pentru plata furnizorilor de inputuri (ingrasaminte, pesticide, seminte) pe baza bonurilor valorice.
“De la inceputul lui aprilie pana in prezent au fost virate in conturile directiilor agricole 2.839 de miliarde de lei, conform facturilor depuse de furnizorii de inputuri, circa 70% din suma totala, care este de 1.980 de miliarde de lei, fiind utilizata pentru achizitionarea de ingrasaminte“, a declarat pentru directorul Directiei buget-finante din minister, Miron Moldovan.
Potrivit oficialului de la Agricultura, cu acesti bani au fost achizitionate 198.000 de tone de ingrasaminte care au permis fertilizarea unei suprafete de 1,3 milioane de hectare de culturi agricole in aceasta primavara.
Cele mai mari sume au fost virate in conturile directiilor agricole Teleorman, Dolj, Calarasi si Ialomita.
De asemenea, potrivit lui Moldovan, Ministerul acorda prime diferite pentru laptele livrat la procesare, in functie de perioada si de zona.