In perioada 13-17 februarie a.c. se va desfasura in statiunea Mamaia cea de a 40-a editie a Targului National de Imbracaminte si Incaltaminte TINIMTEX 2008. La aceasta editie jubiliara a TINIMTEX vor fi prezente peste 400 de firme expozante care isi vor etala produsele in standuri amplasate pe o suprafata expozanta totala de peste 10.000 mp, a declarat ieri Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, in cadrul unei conferinte de presa dedicata acestui eveniment.

Editia jubiliara a traditionalului Targ TINIMTEX ii va avea ca organizatori pe CCINA Constanta. Romexpo SA, cu sprijinul Federatiei Patronale din Industria Usoara FEPAIUS. Locatiile in care se vor amplasa standurile celor peste 400 de expozanti sunt Parc, Cleopatra, Ovidiu, Dacia, Azur, Victoria, Select, Aurora, Tenis Club Idu, Perla, Sirena. S-au ales toate locatiile incalzite din prima parte a statiunii Mamaia pentru ca amplasamentele sa fie grupate si astfel vizitarea lor sa fie cat mai facila pentru public, a aratat Daraban. La randul sau, Catalin Trifu, directorul Departamentului Organizare Targuri si Expozitii din cadrul Romexpo SA Bucuresti a subliniat faptul ca 65% dintre firmele participante la aceasta editie a TINIMTEX sunt producatori, restul fiind importatori de imbracaminte si incaltaminte. De asemenea, o cota importanta dintre expozanti-35%- sunt firme foarte mici avand mai putin de 10 angajati, a aratat Trifu. In privinta locului de origine al expozantilor, reprezentantul Romexpo a specificat ca 26% dintre participanti sunt din capitala, 10% din Constanta, 6% din Iasi, 5% din Brasov si 4% din Satu Mare. Cat despre beneficiile pentru industria turistica locala aduse de organizarea la Constanta a acestei manifestari expozitionale, Mihai Daraban a amintit faptul ca este vorba despre mai mult de 360 de firme reprezentate de cate cel putin 3-4 oficiali ce se cazeaza si servesc masa la unitati de profil din municipiul resedinta de judet si din statiunea Mamaia. Aceasta editie a TINIMTEX va fi insotita si de manifestari conexe cum ar fi simpozioane sau prezentari de moda, a mentionat Marius Costea, directorul executiv al FEPAIUS.

Un muncitor birmanez este platit cu 7 dolari pe luna

Oficialul FEPAIUS a mai spus ca statisticile arata o scadere a principalilor indicatori ce reflecta activitatea industriei usoare din Romania. Este vorba despre mai multi factori care au influentat scaderea productiei si a exportului de imbracaminte si incaltaminte fabricata in tara noastra, printre cei mai importanti numarandu-se diminuarea drastica a lohn-ului si reducerea numarului de obiective industriale din sectorul industriei usoare, a specificat Costea. In privinta castigului mediu brut lunar al unui lucrator din industria usoara romaneasca, directorul FEPAUIS a precizat ca acesta nu depaseste 650-700 RON. Cu toate ca este vorba despre un salariu destul de mic pentru o tara din Uniunea Europeana, Daraban a evocat exemplul unui investitor belgian care a deschis o fabrica de camasi in Birmania. Lucratorii acestei fabrici birmaneze sunt platiti cu 7-12 USD pe luna, in conditiile in care manopera lor este de o calitate ireprosabila, a amintit presedintele CCINA. In aceasta situatie, tendinta mondiala este aceea de a muta activitatea de executie din industria textila pe continentul asiatic, unde cheltuielile cu forta de munca sunt foarte scazute, a adaugat Daraban.