Vineri a expirat termenul-limita pentru depunerea declaratiilor privind cotele de lapte, iar situatia nu este deloc buna. La nivelul judetului Galati s-au inregistrat 11.708 de declaratii dintr-un total de 21.573 de exploatatii agricole, ceea ce inseamna un procent de doar 54%. Directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati, Profira Onode, ne-a declarat ca, desi termenul limita a expirat, nu s-a facut inca centralizarea datelor primite din teritoriu, fiind posibil ca numarul crescatorilor de animale care si-au declarat productia de lapte sa fie putin mai mare. Chiar daca in final s-ar ajunge la 60%, ar rezulta ca mai mult de 10 milioane de litri de lapte ar fi aruncati lunar la porci, in conditiile in care producatorii nu vor mai avea voie sa-si comercializeze direct marfa pe piata sau sa o livreze la procesatori.

Nu privim mai departe de propria ograda

Daca judecam lucrurile prin prisma ultimelor zile, am putea spune ca in judet s-a produs o adevarata revolutie, in conditiile in care s-au inregistrat, in final, 11.708 cereri, fata de 6.662 cit se prognoza pina la finele lunii noiembrie, ceea ce inseamna o depasire cu 75% a programului initial. Numai ca, per ansamblu, nu inseamna mare lucru, avind in vedere ca aproape jumatate din detinatorii de exploatatii cu vaci de lapte nu au declarat cit produc. De acum incolo nu mai exista cale de intoarcere. Cine a fost suficient de deschis la minte si s-a inregistrat, isi poate vinde linistit marfa si anul viitor. Prin contrast, cei care l-au luat pe “nu” in brate isi pot lua adio de la acest gen de activitate. Ei nu mai au voie sa vinda nici un litru de lapte si nici nu vor primi subventii din partea Comunitatii Europene dupa 1 ianuarie 2007.

La mai bine de un an de la popularizarea conceptului de “cota de lapte” aproape jumatate dintre producatorii de lapte galateni nu au inteles despre ce este vorba, ajungind acum sa produca doar pentru consumul propriu.