Reaparitia focarelor de pesta porcina, intamplatoare sau nu, a dat peste cap planurile crescatorilor de porci. in timp ce in iunie fusese inchis ultimul focar, iar producatorii se pregateau sa reia exporturile, dupa aproximativ 4 ani de interdictii, se vad nevoiti acum sa mai attepte cel putin inca doi ani pentru a putea face comert in spatiul comunitar.
Dupa cum se stie, Comisia Europeana nu permite exportul carnii de porc daca intr-o tara exista pesta porcina. Conform normelor europene, un stat membru poate cere reluarea exporturilor dupa tase luni de la inchiderea ultimului focar de pesta porcina.
Solutia gasita de Romania pentru eradicarea pestei este vaccinarea porcilor. Insa, Comisia Europeana nu accept la export carnea provenita de la animalele vaccinate, considerand ca medicamentul dauneaza organismului uman. Autoritatile romane incearca totuti sa grabeasca lucrurile. Pe 21 august vor merge la Bruxelles cu un plan de eradicare a pestei porcine ti vor propune sistarea vaccinarii porcilor din fermele care respecta normele de biosecuritate.
In opinia lui Sorin Minea, presedintele Romalimenta, "daca ne mitcam repede, (...) s-ar putea ca in maximum doi ani de zile, daca cineva e de acord sa ritte, Romania sa reintre in circuit". Mai trebuie spus ca din cauza interdictiei de export, impusa in 2003, Romania pierde anual peste 200 de milioane de euro.