Romania nu a indeplinit 7% din angajamentele asumate in fata Uniunii Europene pentru trimestrul al doilea al acestui an, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Cu toate acestea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat recent ca „suntem in grafic, chiar daca avem anumite intarzieri, ele nu sunt atat de importante incat sa puna in pericol aderarea“.
Dintre domeniile in care Romania a adunat restante, cele mai multe intarzieri se consemneaza la statistica si pescuit. Astfel, sunt restante in domeniul statisticii intreprinderilor si, de asemenea, in majoritatea judetelor nu a fost realizata masura privind majorarea numarului de inspectori piscicoli si cea referitoare la dotarea cu echipamente corespunzatoare de inspectie si control. Nici la capitolul Justitie si Afaceri Interne nu stam mai bine. La nivelul judetelor nu au fost indeplinite in special masurile legate de ocuparea posturilor vacante din cadrul Politiei de Frontiera si acest lucru a fost cauzat de lipsa fondurilor, se justifica Executivul. Intarzieri minore (deocamdata) mai sunt si la protectia consumatorilor, concurenta, politici sociale si ocuparea fortei de munca, protectia mediului inconjurator si agricultura.
Potrivit Guvernului, in trimestrul al doilea al acestui an, autoritatile romane au indeplinit 93% din sarcinile scadente la nivel judetean. Domeniile care au fost puse 100% la punct in raport cu cerintele UE sunt impozitare si uniune vamala.
Totodata, autoritatile locale au realizat 384 de masuri in avans, cele mai multe fiind la capitolul mediu inconjurator, agricultura si politici sociale si ocuparea fortei de munca.
In acelasi timp, au fost recuperate si 11 masuri ramase nerealizate in cursul primului trimestru, in domeniile libera circulatie a marfurilor si agricultura.