Agentiile internationale de rating, desi ne-au dat calificative sub nivelul celor din tarile vecine membre UE, au acordat Romaniei perspective mai bune decat Ungariei, dupa cum reiese dintr-un studiu UniCredit. Astfel, desi ratingul de tara al Romaniei este mai mic sau egal, in functie de agentie, cu acel al Ungariei, in ceea ce priveste perspectivele, ungurii stau mai prost decat noi. In timp ce toate cele trei agentii de evaluare, Moody's, Standard&Poors si Fitch ne acorda un rating stabil si chiar pozitiv, Ungaria primeste perspective negative. Ratingul de tara al Romaniei este evaluat de Moody's la Baa3 si de Fitch la BBB. De remarcat ca agentia S&P's, desi ne da cea mai mica nota de BBB, acorda tarii noastre perspective pozitive. Note similare si perspective la fel de bune au primit vecinii bulgari.
Tot din studiul UniCredit reiese ca deficitul bugetar al Ungariei ar putea urca la 9,7% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2006. Aceasta in timp ce la noi nivelul deficitului nu va sari peste 2,5% din PIB, potrivit unor declaratii recente ale ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.

2006, varful cresterii PIB-ului romanesc

Studiul UniCredit prezinta si previziuni in ceea ce priveste nivelul cresterii PIB-ului. Astfel, in cazul Romaniei este preconizata o crestere a PIB-ului de 7,2% pentru acest an, in timp ce pentru 2007 si 2008 nivelul acesteia scade la 5,7% si, respectiv, 5,4%. Daca pentru noi varful de crestere a PIB-ului este consemnat in 2006, pentru bulgari va fi in 2007. PIB-ul Bulgariei va a avea o crestere de 5,7% in acest an, urmand ca in 2007 acesta sa urce la 6,0%, dupa care in 2008 nivelul cresterii va reveni la 5,7%. In cazul PIB-ului Ungariei, acesta va avea cresteri de 4,0%, 2,3% si 2,8% in 2006, 2007 si, respectiv, 2008, potrivit studiului UniCredit. (M.H.)