In ultima perioada tot mai multe SRL-uri renunta la statutul lor si cer radierea la Oficiul Registrului Comertului Bihor, pentru ca, apoi, cei care le-au detinut sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate. Cei mai isteti isi mentin SRL-urile si se inregistreaza si ca
persoane fizice autorizate, pe care isi trec apoi activitatea, lasand SRL-urille pe linie moarta. Asta pentru ca, in momentul in care se va schimba legislatia si SRL-ul devine mai profitabil, sa-l poata reactiva. Acest fenomen se produce deoarece, potrivit legislatiei fiscale, persoanele fizice nu trebuie sa detina case electronice de marcat fiscale si nici sa tina evidentele contabile.
Legislatia pe care am pomenit-o prevede ca persoanele fizice care desfasoara activitati economice independente sa fie impuse prin stabilirea unor norme de venit pentru fiecare meserie, tinandu-se seama, la calcularea normei, de rata inflatiei, de locul si pozitia in care persoana fizica isi desfasoara activitatea etc. Prin urmare cei care desfasoara astfel de activitati independente (profesiile libere sub toate formele de organizare, notari, avocati, experti autorizati, medici, experti contabili, arhitecti, in literatura, arta, activitatile economice prin practicarea unei meserii cu exceptia activitatilor de taximetrie) nu mai sunt nevoiti sa-si tina contabilitatea si nici sa detina case de marcat fiscale.
Problemele apar insa cu comerciantii din piete si cu unele SRL-uri care renunta la societatile lor si se autorizeaza ca persoane fizice numai ca sa scape de casele de marcat, de contabilitate si de controalele Garzii Financiare. Cu adresa de la DGFP Bihor in buzunar, in care se sustine ca nu au nevoie de case de marcat si nici sa-si tina contabilitatea, persoanele fizice autorizate nu vor sa se mai achite de unele obligatii, asa cum le aveau pana nu demult. In aceste conditii cei care inca activeaza ca SRL-uri sunt dezavantajati fata de persoanele fizice, intrucat, desi au acelasi obiect de activitate, detin si case de marcat, si isi tin si contabilitatea. Adica sunt usor de controlat si ei, si activitatea lor. Or, avem de-a face cu o concurenta neloiala. Fara case de marcat fiscale, nimeni nu stie cat vinde persoana fizica, iar fara tinerea evidentei contabile nimeni nu stie cata marfa ruleaza si care sunt veniturile si cheltuielile. Renuntarea la SRL si trecerea pe persoana fizica autorizata a cuprins si ABC-urile din satele si comunele Bihorului, detinatorii lor fiind manati de dorinta de profit si de ascunderea activitatii fata de organele de control. Nu este corect ca unii sa fie avantajati si alti dezavantajati, cu precadere cei care vor sa-si mentina activitatile la vedere.
Garda Financiara
nu tine cont
de manevra
comerciantilor
Vasile B. (proprietar de ABC): "Nu stiu ce se intampla, dar eu nu vreau sa renunt la SRL. In schimb, vecinul meu a devenit persoana fizica autorizata si nu-si mai bate capul cu contabilitatea si cu casa de marcat. Astfel isi permite sa vanda mai ieftin si sa ruleze o cantitate mai mare de marfuri. De multe ori, imi spune ca sunt prost daca nu ma autorizez si eu ca persoana fizica".
Zoltan N. (comerciant in piete): "Eu stiu ca nu am nevoie de casa de marcat. Ceea ce ma intereseaza este sa-mi platesc norma cu care sunt impozitat. Nu cred ca intereseaza pe nimeni cat sau daca eu castig in plus".
Claudia D. (comerciant): "Fac si eu ce fac tot mai multi colegi de-ai mei, adica activez ca persoana fizica. Am si un SRL, dar, de cand functionez si ca persoana fizica, lucrurile imi merg mai bine. Ramane de vazut ce se va intampla".
Potrivit HG 498 privind Normele metodologice de aplicare a OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de macat electronice fiscale, toate societatile, mai ales SRL-urile care se ocupa cu vanzarea cu amanuntul, sunt obligate sa detina si sa utilizeze case de marcat. Cum in ultima perioada activitatea de control a GF s-a intensificat pe tematica privind casele de marcat, iar amenzile sunt mari, agentii economici au gasit o modalitate de a nu mai fi controlati, fluturand inaintea organelor de control adresa de la DGFP Bihor. Numai ca GF nu tine cont de adresa respectiva si aplica amenzi in continuare, fara sa tina seama daca acel comerciant este SRL sau persoana fizica. Cu adresa de la DGFP Bihor insa, actul de control poate fi atacat in justitie si persoana fizica poate sa castige cauza.
Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Bihor, ne-a declarat ca stie de aceasta stare de fapt, dar ca, din informatiile pe care le detine, legislatia in domeniu se va modifica in cel mult sase luni, dupa care vor fi obligati cu totii sa detina case de marcat fiscale. Pana atunci insa, s-ar putea ca Bihorul sa ramana cu tot mai putine SRL-uri si cu tot mai multe persoane fizice autorizate la nivelul comerciantilor.