Pentru ca în intravilanul localitatilor nu prea mai sunt terenuri disponibile, numarul suprafetelor scoase din circuitul agricol, pentru constructii, se mareste pe zi ce trece.Craiovenii care doresc sa ridice o constructie pot face economii prin cumpararea unei suprafete agricole situate la marginea orasului. Ulterior, terenul respectiv poate deveni suport pentru potentialele constructii, prin scoaterea lui din circuitul agricol. "Daca as avea bani, probabil ca as lua un teren agricol si, când as mai face economii, m-as apuca de constructie", a spus Dan Dumitrescu, de 40 de ani, din Craiova, care a explicat ca nu-l deranjeaza faptul ca aceste terenuri sunt, de obicei, în afara orasului. Afirmatia a fost sustinuta si de alti craioveni. "Normal ca as opta pentru varianta mai ieftina. Daca un teren agricol este mai ieftin, atunci l-as cumpara, daca as avea bani", a spus Madalina Gheorghi, de 35 de ani.  
18 hectare scoase din circuitul agricol Conform Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj, de la începutul anului si pâna în prezent au fost depuse peste 110 cereri de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, în conditiile în care în aceeasi perioada a anului trecut au fost facute 21 de solicitari în acest sens. "În primele trei luni ale anului am avut 116 solicitari de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, pentru o suprafata de peste 17,72 hectare", a declarat Petrica Gulie, referent în cadrul OCPI Dolj, care a precizat ca, din experienta anilor trecuti, cele mai multe solicitari de scoatere din circuitul agricol au fost facute în a doua parte a anului. Potrivit acestuia, peste 90% din aceasta suprafata are drept destinatie construirea de locuinte. Restul suprafetei este folosita pentru anexe agricole, spatii de depozitare sau statii GSM. 
Intravilanul agricol, mai ieftin decât extravilanul Costul scoaterii terenului din circuitul agricol difera, în functie de pozitionarea acestuia (în extravilan sau în intravilan), de suprafata si de cât sunt dispusi oamenii sa astepte pentru eliberarea aprobarii (trei zile la urgenta, zece zile în regim normal).
Conform legislatiei în vigoare, în cazul terenurilor situate în intravilan se plateste un tarif aferent analizei si verificarii documentelor de scoatere a lor din circuitul agricol. "Tariful de scoatere din circuitul agricol variaza, în functie de suprafata, între 250 de lei (în regim normal) si 1.500 de lei (în regim de urgenta). Pentru suprafetele cuprinse între 1 si 50 ha, tariful este cuprins între 500 si 2.000 de lei, iar pentru cele de peste 50 de hectare, între 700 si 3.000 de lei", a spus Petrica Gulie. În cazul terenurilor aflate în extravilan, pe lânga acest tarif, se plateste si o taxa. Aceasta se calculeaza înmultind suprafata exprimata în metri patrati a terenului respectiv cu valoarea stabilita în functie de clasa de calitate (gradul de fertilitate) a terenului agricol (4 pentru un teren aflat în extravilan în clasa întâi; 3,5 pentru un teren de clasa a doua; 3 pentru unul aflat în clasa a treia; 2,5 pentru unul de clasa a patra si 2 pentru unul în clasa a cincea).
Hectare scoase din circuitul agricol
În 2007, au fost aprobate 287 de avize de scoatere a terenurilor din circuitul agricol. Acestea au însumat 67,75 hectare.