Prin Hotararea de Guvern 1343 publicata in Monitorul Oficial numarul 778/16 noiembrie a.c., Guvernul a aprobat infiintarea perdelelor forestiere de protectie a campului in judetele Constanta, Tulcea si Ilfov. Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta Iancu Sapera, pentru judetul Constanta sunt prevazute a se infiinta 3773 de hectare de perdele forestiere. "Aceasta hotarare este insotita de un studiu de fundamentare a necesitatii instalarii perdelei forestiere de protectie, elaborat de Institutul de Cercetari Silvice Bucuresti. Fiecare primarie din judet este in posesia hartilor cadastrale si a aliniamentelor amplasarii acestor perdele forestiere. Acestea vor fi plasate de-a lungul canalelor de irigatii si a drumurilor stabilite definitiv intre sole, astfel incat sa se evite ocuparea unei suprafete mari de teren arabil. Conform Legii 289/15 mai 2002 privind perdelele forestiere de protectie amplasamentul acestora este in interdependenta cu acordul proprietarii de teren", a mai declarat pentru "Replica" seful DADR Constanta.
Toti proprietarii de teren si de aliniamente proiectate au fost de acord ca o parte din terenurile lor sa fie acoperite de perdele forestiere. Trebuie mentionat faptul ca aceste suprafete vor fi recompensate printr-un cuantum anual acordat proprietarilor, iar padurea ramane in proprietatea acestora. Cat priveste exploatarea acestor perdele forestiere, Sapera a sustinut ca ea "se va realiza controlat, prin taieri cu ajutorul personalului specializat al Directiei Silvice".

Plantarile vor fi predate in gri, consiliilor

Plantarea a peste 3700 de hectare de perdele forestiere se va realiza in fiecare comuna, in functie de suprafetele stabilite de societati specializate, ce vor fi selectate prin licitatii. Cu alte cuvinte, aceasta lucrare va fi "predata la cheie" Consiliilor Locale, dar inainte de acest lucru consiliile trebuie sa aiba parcelarea suprafetelor ce urmeaza sa fie impadurite. Localitatile care beneficiaza de suprafetele cele mai mari de impadurire sunt: Nicolae Balcescu 197,81 de hectare, Topraisar 177,19, Negru Voda 168,46 si Comana 159,46 de hectare. Unitatea specializata care castiga licitatia pentru plantare are obligatia de a supraveghea lucrarea pe o perioada de 5 ani, cu obligativitatea expresa a Consiliilor Locale, ce deriva din aceasta". In perioada 13 - 15 decembrie a.c., DADR Constanta organizeaza in sase centre din judet (Cobadin, Negru Voda, Murfatlar, Mihail Kogalniceanu, Cogealac, Topalu), consfatuiri de lucru cu primarii localitatilor aferente oraselor, in vederea implementarii Hotararii de Guvern 1343 (Monitorul Oficial 778/16 noiembrie a.c.). Sala mare a Prefecturii a gazduit sedinte ale Comandamentului judetean pentru impadurire, care au avut ca tema "Instalarea perdelelor forestiere de protectie a campului din judetul Constanta". Cu aceasta ocazie, reprezentantii Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice au prezentat studiul de fundamentare privind necesitatea instalarii perdelelor forestiere de protectie a terenurilor din judet. Valoarea proiectului a fost calculata la peste 280 milioane de lei noi.