Analistul economic Daniel Daianu a aratat ca, daca Guvernul, indiferent ce coloratura politica ar avea, nu se implica in tintirea inflatiei, pe langa ratarea acestui deziderat, o serie de alte efecte negative corelate cu aceasta isi vor face aparitia. Daianu a spus ca BNR are nevoie de sprijin guvernamental deoarece banca centrala poate controla "doar stabilitatea preturilor".
In ceea ce priveste mediul de afaceri, Daianu a precizat in cadrul unui seminar pe teme de inflatie ca nu e bine "sa intram in boala cercurilor de afaceri importante". Acest lucru ar dauna foarte mult mediului investitional roman care, dupa cum arata si deprecierile de la bursa, parcurge o perioada mai dificila.
"Daca nu vom realiza castiguri de productivitate, Guvernul nu va amenda mediul de afaceri si va creste valoarea adaugata (n.r.- TVA), vom avea deficite externe si o posibila depreciere a leului greu, care vor crea probleme de continuare a dezinflatiei", a spus Daianu.

Tintele raman aceleasi

La randul sau, prezent la acelasi seminar, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a reiterat faptul ca se mentin tintele de inflatie pentru 2006 si 2007, iar in privinta celei din 2008, aceasta ar putea depasi nivelul tintei de inflatie din anul precedent. Asta deoarece dupa 2008 curba dezinflatiei se va aplatiza. Administratia BNR are insa probleme in a defini tinta de inflatie pentru intervalul 2008-2010.
Dupa cum se stie, nivelul inflatiei stabilit de BNR pentru acest an este de 5%, plus/minus un punct procentual. Pentru 2007, prognozele BNR sunt si mai optimiste, tinta inflatiei fiind de 4%, plus/minus un punct procentual. ßi un reprezentant al Fondului Monetar International (FMI) declara acum trei luni ca nivelul inflatiei de 4% anticipat de BNR pentru 2007 este realizabil. In ceea ce priveste nivelul prognozat pentru 2006, de 5%, reprezentantul FMI spunea ca va fi greu de atins, el anticipand ca pentru acest an inflatia va fi de 6,5%, plus/minus un punct procentual. Potrivit Mediafax insa, chiar Isarescu a declarat recent ca inflatia pentru acest an va fi 6,8%, prognoza ce o depaseste pe cea a reprezentantului FMI.

Trei problemeprivind inflatia

Guvernatorul BNR a enumerat in cadrul seminarului organizat ieri trei mari probleme cu care se confrunta administratia condusa de el in a defini un nivel al ratei de inflatie pentru perioada 2008-2010. Prima problema mentionata este reprezentata de presiunile create de miscarea preturilor relative. A doua problema, dar nu mai putin lipsita de importanta, este continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate (in special a energiei). Cea de-a treia problema se refera la continuarea expansiunii cererii interne, care cuprinde cresterea consumului populatiei (generat de cresterea creditelor si veniturilor), pe de o parte, si consumul guvernamental, pe de alta parte.
Dar pentru ca tinta de inflatie stabilita sa fie atinsa, Isarescu a precizat ca e nevoie si de implicarea Guvernului.