Activitatile de constructie a Autostrazii Transilvania vor fi reduse substantial, iar aceasta masura ar putea afecta pana la 2.300 de angajati, ca urmare a faptului ca CNADNR datoreaza constructorului 27 de milioane de euro, a anuntat, miercuri, directorul de proiect pentru Autostrada Transilvania. Conform lui Michael Mix, pana in prezent a fost suspendata activitatea catorva sute de salariati. De asemenea, si sindicatele au fost informate in privinta unei eventuale concedieri colective a angajatilor.
"Regretam ca trebuie sa luam aceasta masura, dar nu putem continua lucrarile fara a fi platiti si fara a avea acces liber si fara obstacole la suprafete de teren cu o intindere considerabila, situate una in continuarea celeilalte", a declarat Michael Mix. El sustine ca la aceasta data Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) datoreaza constructorului autostrazii, compania Bechtel, o suma de peste 27 de milioane de euro si TVA in valoare de peste 14,7 milioane de lei pentru lucrari certificate inca din luna iulie.
"De asemenea, CNADNR a intampinat dificultati in asigurarea accesului la terenul necesar efectuarii lucrarilor, eliberarea terenului si relocarea utilitatilor, indepartarea deseurilor si a materialelor periculoase, precum si in ceea ce priveste descarcarea de sarcina arheologica. In aceasta situatie, ne este imposibil sa mentinem ritmul actual de efectuare a lucrarilor", a afirmat Mix. El a precizat ca aceasta masura ar putea afecta un numar de maximum 2.300 de angajati, iar personalul suspendat va fi platit in continuare conform prevederilor legale din Romania, pana la data la care muncitorilor li se va solicita reluarea activitatii.
Proiectul de constructie a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Pana la jumatatea lunii august a acestui an, compania a finalizat o portiune de cinci kilometri de autostrada dintr-un sector cu o lungime de 25 kilometri, care face legatura intre Gilau si Campia Turzii.