Grupul rus Gazprom ia in considerare posibilitatea de a include Romania in proiectul South Stream, pentru a inlocui Bulgaria, stat care creeaza dificultati si intarzie astfel constructia gazoductului, potrivit cotidianului Kommersant, citat de AFP.
Probleme cu Bulgaria au fost unul dintre motivele unor discutii purtate vineri de seful Gazprom, Alexei Miller, cu ambasadorul bulgar in Rusia, cu Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Medias, operatorul retelei de gazoducte din Romania, si cu Francisc Toth, directorul general al companiei de stat Romgaz, au declarat surse apropiate intalnirii.
"Bulgaria insista ca statul sa detina dreptul de posesie asupra tronsonului bulgar al conductei, in timp ce Gazprom vrea ca acesta sa ramana proprietatea Rusiei", se arata in articolul din publicatia rusa.
Serviciul pentru presa al Gazprom, contactat de AFP, a aratat ca nu poate raspunde la astfel de informatii in prezent.
South Stream este un proiect evaluat la zece miliarde de euro, condus de grupul rus Gazprom si cel italian ENI, care are ca obiectiv constructia unui gazoduct prin care vor fi livrate gaze rusesti catre Europa.
Gazprom a incheiat deja acorduri cu Bulgaria, Serbia, Grecia si Ungaria pentru realizarea proiectului South Stream, iar Slovenia si Austria ar putea sa participe de asemenea.
Analistii afirma ca South Stream, cu o capacitate anuala de transport de 30 de miliarde de metri cubi de gaze, este un mijloc prin care Rusia isi poate creste dominatia asupra livrarilor de gaze catre Europa.