Pe 17 iunie a intrat in vigoare un nou regim de declarare derogatoriu pentru firmele aflate in inactivitate temporara. Conform normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, impozitul forfetar nu se aplica societatilor comerciale care se afla in inactivitate temporara.
Astfel, pana pe 17 iulie 2009, companiile care sunt deja declarate inactive temporar au obligatia sa depuna la ANAF o copie a extrasului de registru emis de Oficiul Registrului Comertului privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.
Procedura a fost aprobata prin Ordinul ANAF nr. 1.221/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 415 din 17 iunie 2009.
Potrivit noilor acte normative, contribuabilul aflat in inactivitate temporara poate face cerere la organul fiscal pentru stabilirea altor termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale pentru impozitele, taxele si contributiile administrate de ANAF.
Acest regim de declarare poate fi aprobat pentru o perioada de maximum 3 ani consecutivi.
Contribuabilii, persoane juridice, infiintati in baza Legii nr. 31/1990 pot solicita regimul de declarare derogatoriu numai in caz de inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului.
Societatile comerciale care beneficiaza de acest regim de declarare derogatoriu si care si-au inregistrat inactivitatea temporara la Registrul Comertului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/ 1990 privind societatile comerciale, pana la data de 1 mai 2009, isi mentin regimul de declarare derogatoriu pe perioada pentru care acesta a fost aprobat, in situatia in care conditiile prevazute in anexa noului ordin ANAF nr. 1.221/2009 sunt indeplinite.
Pana la data de 30 iunie 2009, societatile comerciale au obligatia depunerii unei copii a extrasului de registru emis de Oficiul Registrului Comertului privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora. Contribuabilii aflati in regim de declarare derogatoriu nu sunt supusi procedurilor curente de notificare pentru nedepunerea in termen a declaratiilor si de impunere din oficiu. De asemenea, contribuabilii aflati in regim de declarare derogatoriu nu se includ in lista contribuabililor declarati inactivi, care urmeaza un alt regim juridic decat cei cu inactivitate temporara.
Insa pe perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu toate celelalte proceduri de administrare fiscala referitoare la plata obligatiilor bugetare si inspectia fiscala sunt aplicabile contribuabililor.
In aceasta perioada, organul fiscal poate face oricand cercetari privind respectarea conditiilor necesare pentru a beneficia de acest regim. In situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor, contribuabilul va fi supus de indata controlului inopinat.
Regimul de declarare derogatoriu se solicita de catre firme prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta sunt acestia inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.In cazul societatilor comerciale, odata cu cererea privind acordarea regimului derogatoriu, se va depune dovada inscrierii inactivitatii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de Oficiul Registrului Comertului privind starea societatilor comerciale, referitoare la suspendarea temporara a activitatii acestora.Cererea se solutioneaza in termen de 30 de zile de la data depunerii, si rezultatul se comunica in scris solicitantului.
Cererea poate fi respinsa si in cazul in care organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.