Imbatranirea populatiei creeaza multe probleme privind sustenabilitatea sistemului public de pensii. De aceea, autoritatile vin cu solutii si propun infiintarea unui sistem de pensii administrate privat, astfel incat si generatiile actuale de muncitori sa poata beneficia de o pensie decenta la batranete.
Incepand de ieri, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) autorizeaza societatile interesate sa administreze astfel de fonduri de pensii. Potrivit unor calcule estimate de presedintele CSSPP, Mircea Oancea, la o contributie lunara de 20 de euro, timp de 25 de ani, se poate beneficia de o pensie de 140 de euro pe luna. Precizam ca randamentul anual luat in calcul este de 7%, iar pensia va fi acordata timp de 15 ani.
Acest lucru ar insemna ca respectivul contribuabil sa traiasca 80 de ani ca sa beneficieze de pensia privata. Se stie insa ca speranta de viata in Romania este de aproximativ 68 de ani.
Pe de alta parte insa, pensia de la stat este mult mai mica, raportat la contributiile lunare. La un venit mediu de 200 de euro, contributia la sistemul public de pensie este de aproximativ 30% din venit, adica de 58 de euro. La pensionare, venitul din pensia de la stat, in cazul acestui contribuabil, nu depaseste 150 de euro.
Mai trebuie spus ca, in cazul pensiilor private, riscul e mai mare fata de cele din sistemul public. ßi in categoria pensiilor private exista unele mai riscante decat celelalte, in functie de oportunitatile de investitie alese de fonduri.
In plus, cei care contribuie la acest sistem privat nu-si vor putea retrage sumele investite decat la batranete. Exista exceptii in caz de deces, cand activele revin mostenitorilor. (Madalina Haranita)