Nevoia de mult mai multe venituri la bugetul de stat este o realitate incontenstabila. Premierul Calin Popescu-Tariceanu repeta acest lucru in ultimele zile, avansand si cateva dintre masurile pe care Guvernul le-ar putea lua pentru a atrage mai multi bani. Masurile sunt nepopulare, dar foamea de bani a Executivului este foarte mare.
Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) de la 19 la 22% si obligarea pensionarilor si a agricultorilor de a plati contributii la sistemul asigurarilor de sanatate sunt cateva dintre masurile pe care Cabinetul Tariceanu le ia in calcul pentru a atrage mai multe venituri spre un buget secatuit. De altfel, ieri, primul-ministru a spus ca gradul de fiscalizare ar putea creste in perioada urmatoare, concomitent cu o colectare mai eficienta a veniturilor bugetare. El a afirmat ca, avand in vedere ca Romania va avea nevoie la orizontul lui 2007 de fonduri suplimentare echivalent cu aproximativ 3% din PIB, trebuie luate masuri din timp. „Un calcul sumar indica aproape 3% din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul lui 2007. Fata de aceasta perspectiva, raspunsul care se poate prefigura este o posibila marire a gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, in mod cert o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget“, a mai spus Tariceanu.

Pensionarii nu sunt de acord cu un nou bir

Vicepresedintele Federatiei Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, ne-a declarat ca in sedinta de miercuri se va hotari modul de protest fata de intentia Executivului de a obliga pensionarii sa plateasca asigurari de sanatate. „Noi am platit deja contributii la sistemul de sanatate in viata activa. Nu suntem de acord cu asa ceva. Vom face actiuni de protest in septembrie. Vom protesta si pentru problema medicamentelor si pentru problema indexarii pensiilor, dar si pentru intentia aplicarii acestei masuri“, ne-a spus Nedelcu.
La randul sau, Nicolae Florica, presedintele Asociatiei Pensionarilor Silvici din Romania, critica intentia Guvernului de a impune pensionarilor sa cotizeze la sistemul asigurarilor de sanatate. „E o intentie proasta si nesabuita. Pensionarii si asa au venituri mici. Ceva nu merge bine in Guvern si vor bani de la noi“, a comentat Florica. El ne-a mai spus ca in aceste conditii este posibil ca aproximativ 10.500 de pensionari silvici „sa iasa in strada“. Potrivit lui Florica, „deocamdata nu s-a studiat problema in amanunt“. In opinia lui Ion Tatu-Soare, presedintele Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din Romania, Guvernul ar fi trebuit sa se gandeasca sa ajute cumva pensionarii, si nu sa-i asupreasca. „Executivul ar trebui sa gaseasca alte surse de venit pentru buget pentru ca noi nu suntem de acord cu acest bir in conditiile in care oamenii sunt si asa foarte necajiti“, ne-a explicat Tatu-Soare. „Vin pensionari la noi care nu mai au ce manca, care nu mai pot rezista. Nu trebuie sa-i supunem pe oameni la o asemenea cheltuiala“, a mai aratat presedintele Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc al Pensionarilor din Romania.