Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual. Proiectiile sunt prezentate in forma finala a proiectului bugetului de stat pentru 2011. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta in 2011 la nivelul celei stabilite pentru 2010, respectiv la 732,8 lei.
In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea inghetata la valoarea de 350 de lei.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane de pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 749 de lei, la care se adauga 80.000 de pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, 66.000 de pensionari platiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 de pensionari platiti prin Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 1.755 de lei.
Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 de lei, in cazul asiguratului sau pensionarului, si la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

Contributiile sociale nu vor fi reduse

In ceea ce priveste cotele de contributii sociale, acestea vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).
Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman, de asemenea, la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea, trebuie in continuare sa comunice direct casei de asigurari veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.
Si contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala. Pentru persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorata ramane 1%.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.
Proiectul de buget va fi aprobat de guvern si transmis Parlamentului.

Indemnizatii de somaj mai mici

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 de lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 de lei. La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre trei si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare. In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.
Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
La momentul actual, numarul somerilor indemnizati excede numarului somerilor neindemnizati, situatia statistica indicand la 31 octombrie 2010 faptul ca 329.182 de persoane sunt someri indemnizati si 316.271 de persoane sunt someri neindemnizati. Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, intre sase si 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
Aseara, premierul Emil Boc a anuntat ca persoanele care refuza de doua ori un loc de munca, in conditiile in care beneficiaza si de asistenta unui consilier de la agentia pentru ocuparea fortei de munca, nu vor mai primi ajutor de somaj.

Angajarile in companiile de stat vor fi stopate

Companiile de stat si regiile autonome vor fi obligate sa inghete anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2010, iar societatilor cu pierderi ori care sunt subventionate le va fi impus sa limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an. Regiile si companiile care au inregistrat profit in anul precedent pot acorda cresteri salariale in 2011, dar nu mai mari decat inflatia prognozata pentru anul viitor. Proiectul de buget ia in calcul o rata a inflatiei de 5,3% in anul 2011.
Guvernul a convenit cu FMI ca politica salariala a regiilor autonome si companiilor nationale sa fie stabilita anual, prin legea bugetului de stat.

Mai putini bani destinati salariilor in educatie si investitiilor

Guvernul va diminua substantial fondurile bugetelor locale din TVA. Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata vor fi limitate la 13,8 miliarde lei, in scadere de la bugetul total de 17 miliarde de lei acordat pentru 2010.
Sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, din care sunt finantate atat cheltuielile cu salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat, cat si sumele reprezentand ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei, vor scadea de la 11,5 miliarde lei, in 2010, la 8,8 miliarde lei.
Bugetul destinat finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumatate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei.






Proiectul de buget pentru 2011 indica totodata reducerea la jumatate a volumului total de credite care pot fi contractate, in conditii avantajoase, de catre intreprinzatorii care infiinteaza noi locuri de munca prin intreprinderi mici si mijlocii. Bugetul total alocat acestui program va fi diminuat anul viitor de la 20,6 milioane lei, in 2010, la 10 milioane de lei, cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar fiind mentinut la 1,5 milioane lei.